Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünlerinde üretim planlamasına alınan tür sayısının 16’ya yükseldiğini belirtti. Bakan Yumaklı, “Avcılıkta üretim planlamasına dahil edilen tür sayısı 11, yetiştiricilikte ise 5 oldu. Böylece su ürünleri üretimimizin yüzde 80’inden fazlası planlı üretim kapsamına alınmış oldu” dedi.
Bakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıpkı bitkisel ve hayvansal üretimde olduğu gibi su ürünlerinde de stokların korunarak sürdürülebilirliğin sağlanması için planlamaya geçildiğini hatırlattı. Su ürünleri avcılığında mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, inci kefali, tıbbi sülük, beyaz kum midyesi, yılan balığı ve hamsi gibi 7 türün, yetiştiricilikte ise Türk somonu, çipura, levrek ve Akdeniz midyesi olmak üzere 4 türün planlamaya dahil edildiğini aktardı.
Yumaklı, su ürünleri yetiştiriciliğinde planlamanın 1 Ocak 2024’te, avcılıkta ise 1 Eylül 2024’te başladığını ifade etti. Bu yıl avcılığa 4 yeni tür (kerevit, uzun kanat orkinos, kılıç ve kalkan), yetiştiriciliğe de alabalığın eklendiğini vurgulayan Bakan, üretim planlamasının kapsamının genişlediğini dile getirdi.
Bakanlık tarafından 2025-2027 dönemini kapsayan Su Ürünlerinin Üretiminin Planlanması Kurul Kararı, 81 il müdürlüğüne iletildi. Karar doğrultusunda yetiştiricilikte illere göre işletme bazlı asgari ve azami üretim miktarları belirlenirken, avcılıkta toplam avlanabilir miktarlar yönetim planlarıyla uygulamaya konuluyor. Yumaklı, planlamanın her aşamasının etkin saha denetimleri, karaya çıkış noktaları ve elektronik izleme sistemleriyle takip edildiğini ifade etti.
Bakan, üretim planlamasına dahil olan su ürünleri yetiştiricileri ve balıkçıların, yönlendirici destek, teşvik ve indirimli faiz avantajlarından yararlanabileceğini de sözlerine ekledi.




