Spor Camiası son zamanlarda Korana Virüsten dolayı büyük çalkantıda olduğunu ifade etmiştik.  

Basketbol, Voleybol, Hentbol gibi salon sporları Biz Özerk Federasyonuz ve verilen kararlar ülkeyi büyük şekilde etkiler bu noktada insan sağlığı ile oynayamayız diyerek beyaz sezonu ilan etiler.

Futbol Federasyonu ise absürük bir karala ilahi oynanacak düşüncesi ile hareket ediyor. Hatta para yönünde hareket edildiği ifade ediliyor. TFF Liglerin başlama tarihini netleştirmesi ile akıllara deli sorular geldi. Öncelik yapılan uygulamanın neden üst ligler, paranın dönüşüm yaptığı yerler, ardından alt liglerin neden sessiz kaldığı bir camia… Bunun yanı sıra başlasın demesi kolay, birde takımlara sor! Hazır mı? O da yok, dediğim dedik çaldığım düdük misali. Liglere 12 Haziran'da başlama kararı verildi. Takımlar bu sürede taktiksel ve fiziksel olarak hazır hale gelir mi? Bazı Üst Liglerden alırsan 2, 3 ve BAL’ı onlara uydurmaya çalışırsan çıkacağı sonuç futboldaki ‘bitsin de gidek’ mantığına dönecektir. Amatörü yok saydın 2 ve 3 Lig de 90 takım var, yüzde 73’ü liglerin oynanmasını istemiyor lakin buna inatmış gibi azınlıkla hareket ediliyor.

TARİHLER DEĞİŞTİ!

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Dün TFF Sağlık Kurulu ile toplantı yaptı. Daha önce 12 Haziran olarak açıklanan tarih Türkiye 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği'nin yazılı başvuruları dikkate alınarak, tarihinde başlatılmasına karar verildi. Daha önce 12 Haziran olarak açıklanan Kahramanmaraşspor'un mücadele ettiği TFF 2. Lig  müsabakaları  Türkiye 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği'nin yazılı başvuruları dikkate alınarak, şimdilik 18 Temmuz 2020 tarihinde başlatılmasına karar verildi. 12 Haziranda  başlayacağı açıklanan Elbistanspor'un mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig müsabakaları, Türkiye 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği'nin yazılı başvuruları dikkate alınarak, şimdilik 18 Temmuz 2020 tarihinde   başlatılmasına karar verildi. İşte TFF Yönetim Kurulu, yaptığı açıklama Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen liglerin şimdilik aşağıda belirtilen tarihlerde başlatılmasına karar vermiştir: Süper Lig müsabakaları daha önce de ilan edildiği gibi 12 Haziran 2020, TFF 1. Lig müsabakaları 19 Haziran 2020, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig müsabakaları 18 Temmuz 2020, Bölgesel Amatör Lig müsabakaları 18 Temmuz 2020

TARAFTAR FUTBOLU ÖZLEDİ

Türkiye Liglerinde Futbol koronavirüs nedeni ile ara verilirken taraftar ise futbol seyretmeyi özledi. Süper Lig başta olmak üzere alt ligler ne zaman başlayacağını taraftar merak ediyordu. Şehrimizin tek profesyonel takımı Kahramanmaraşspor’u baz aldığımızı düşünürsek Ligin 29. Hafta karşılaşmasında lider Bandırmaspor ile 22 Mart Pazar günü saat 13:30'da karşılaşacaktı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoglu ve Futbol, Basketbol, Voleybol Federasyonlarının Başkanları ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı ile yapılan toplantıda alınan karar neticesinde tüm karşılaşmalar korona virüse karşı alınan tedbirler nedeniyle ertelemesi ile taraftar uzun bir süre futboldan uzak kaldı. 2019-2020 sezonunda takımından   uzun bir süre ayrı olan Kahramanmaraşspor taraftarı, korona virüsün gidişine göre Haziran ayında takımına kavuşması bekleniyor.

TFF SEZONUN TAMAMLANMASI İÇİN TASLAK HAZIRLADI

TFF, yaptığı açıklamayla 2019-2020 sezonu ile ilgili mevcut planlamalarını paylaştı. Liglerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 19 Mart'ta ertelendiği hatırlatılan açıklamada, "Liglerle ilgili süreç, devletimizin kararları, Bilim Kurulu'nun tavsiye raporları, Gençlik ve Spor Bakanlığı'mızın koordinasyonuyla UEFA'nın da görüşleri doğrultusunda mayıs ayının ilk haftasında TFF Yönetim Kurulu tarafından yeniden değerlendirilecektir. Bu durumda takımlarımızın hazırlık süreci de göz önünde bulundurulduğunda liglerimiz en erken haziran ayı başında oynanabilecektir. Federasyonumuzun gelişmelere göre yukarıda belirtilen tüm şartlara uygun olarak 10 alternatifli senaryosu, planı ve programı da hazırdır." ifadeleri yer aldı.

SPOR ALANLARI VE TESİSLER HAZIR KITA BEKLEMELİ!

Ülkemizde de artarak devam eden virüs salgını nedeni ile, liglerin ne zaman başlayacağı henüz netlik kazanmadı. Salgının durma ihtimaline karşı liglerin Nisan ortasında başlatılması planlanmasına rağmen, taraftarların, futbolcuların, teknik adamlar, maçların oynandığı stadyumlardaki görevlilerin psikolojisi buna uygun değil. Son günlerde çıkan haberlerin ardından Temsilcimiz Kahramanmaraşspor kulübü başta olmak üzere bütün liglerdeki takımlar çalışmalarını durdurdu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoglu ve Futbol, Basketbol, Voleybol Federasyonlarının Başkanları ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı ile yapılan toplantıda alınan karar neticesinde karşılaşma korona virüse karşı alınan tedbirler nedeniyle ertelenmesi ile birlikte bütün ligler çalışmalarını durdurarak futbolculara süresiz izin verdiler. Üzerimizdeki Virüs illeti sonlandıktan sonra evde kalarak spor ihtiyaçlarını gidermek isteyen obeziteyi yok saymaya çalışacak halkın spor kültürüne tam gaz vermek lazım. Bu noktada Çiçeği burnundaki Gençlik ve Spor Müdürü Cemil Boz’a büyük işler düşüyor.  Başta 1 Şubat Stadyumu olmak üzere 12 Şubat Yüzme Havuzu, Osman Sayın Spor Salonu, Tenis alanları ve kapalı atış alanları gibi alanları hazır kıta tutması gerekecek. Bilindiği gibi Multi Fonksiyonlu stadyum bu saatten sonra hayal gibi.

ÇOK RİSKLİ BİR KARAR!

Liglerin erken bitirilmesine yönelik daha önce yazmıştım. Öncelikle TFF maçların deplasmanlı şekilde oynanacağını söyledi. Bu çok riskli bir karar. Ben olsam tesisleri güçlü olan bir ilde bu maçları oynatırım çünkü her takımın kendine ait bir oteli olur. Bunlardan biri Afyonkarahisar örneğidir. Yeni stadyumu ve 11-12 çalışma alanı var. Uçaklarla sürekli gidip gelmeler engellenir. 12 Haziran tarihi UEFA'nın ülke federasyonlarından "Ligi ne zaman başlatıyorsunuz?" sorusuna verilen bir cevaptır. Ligin başlangıcı, devletin ve özellikle Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu'nun vereceği raporlara göre şekillenir. Eğer devletten koronavirüs tamamen kontrol altına alınmıştır sözü çıktığı gün lig için start alınmalıdır. Takımların saha içi çalışmalarına baktığımız zaman bir koordinasyon göremiyorum. Birçok takım daha sahaya inemedi. Örneği Kahramanmaraşspor. Sahaya inenlerde var Mesela Sakaryaspor. Onları da irdeleyecek olursak; Oyuncular birbirlerinden uzak koşular yapıyor, özel toplarıyla çalışıyor. Ancak tesislerde duş almadan evlerine gidiyor. Bu çalışma ortamında eğer oyuncular taktik antrenman için çift kale maç yapamazlarsa birlikte oynama alışkanlığı konusunda sıkıntı yaşarlar. Ne zaman bütün oyuncular birlikte çalışma ortamı yakalarlar o zaman futbol start alabilir. Takım oyunu diyorsak toplu çalışmak şart.

BAKANLIK TOPU TFF’YE BIRAKTI!

Nihat Özdemir'in medya mensuplarıyla birlikte yaptığı basın toplantısından sonra kamuoyunda yaşanan tartışmalar üzerine Türkiye Futbol Federasyonu 'bir açıklama yaptı. Önceliğin insan sağlığı değil, para olduğu" yorumları hepimizi incitmiştir. Futbolda Federasyon Başkanı Nihat Özdemir’in 12-13-14 Haziran’dan tüm ligleri başlatıyoruz açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Doktor Fahrettin Koca’nın günlük vaka sayılarını açıkladığı toplantıda, “Tüm sorumluluk Federasyonda” söylemi insanların kafasını karıştırdı haklı olarak. Ama biz Türkler, her şey de aceleci olduğumuz dan olacak, bu hastalıkta bulaşma riskinin en yüksek olduğu yerleri birer birer hizmete sokmaya başladık. Bu karar doğrumu yoksa yanlış mı? bunu bize zaman gösterecek.

POTADA BEYAZ SEZON İLAN EDİLDİ

Tüm dünyayı etkisi altına Koronavirüs salgını nedeniyle kendini karantinaya alan Spor camiasına Basketbol Federasyonu (TBF) önemli bir karala damga vurdu. TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu Sezonu sonlandırdık diyerek Beyaz Sezon ilan ettiklerini açıkladı. Koronavirüse karşı önlemler kapsamında vatandaşların toplu olarak bulunabileceği birçok yer İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile geçici olarak kapatılırken, Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Liglerin devam edip etmeyeceğiyle ilgili kararı verdi. Toplantı sonrasında başkan Hidayet Türkoğlu, “Ligleri sonlandırdığını açıkladı.

SALON SPORLARI PERDE KAPATTI

Türkiye Basketbol ve Voleybol Federasyonları, koronavirüs nedeniyle tatil edilen sezon için kararını resmen açıkladı. Liglerin şampiyon ilan edilmeden ve küme düşme olmadan sonlandırıldığı duyuruldu. Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ da mevcut şartlarda liglerin devam etmeyeceğini, normal sezonun bitmiş olmasına rağmen play-off oynanmadığı için şampiyon ilan edilmeyeceğini açıkladı. Küme düşmenin de kaldırıldığını kaydeden Üstündağ, 1. liglerden gelecek 4'er temsilci ile liglerin gelecek sezon 16'şar takımla oynanacağını ve bu yüzden yeni sezonun erken bir tarihte açılacağını bildirdi. Bu kararla erkeklerde play-off yarı final grubunda yer alan Solhan Spor, Afyon Belediye Yüntaş, Haliliye Belediye ve TFL Altekma Efeler Ligi'ne, kadınlarda da Kale 1957 Spor, Kuzeyboru, Sarıyer Belediye ve İlbank gelecek sezon Vestel Venus Sultanlar Ligi'ne yükseldiler.

ALT LİG KULÜPLERİ KALAN MAÇLARIN TAMAMINI OYNAMAYA SICAK BAKMIYOR

TFF 2’nci Lig ve 3’üncü Lig Kulüpler Birliği Derneği Başkanı Volkan Can, alt lig kulüplerinin koronavirüs nedeniyle çok etkilendiğini ve 2’nci ve 3’üncü Lig’de kalan 6 haftanın tamamını oynamak istemediklerini açıkladı. Lig 1'incileri tescil edilsin, 2 ile 9'uncu sıralar arası takımlar play-off oynasın düşüncesi de mevcut. Bu play-off maçları da tek maç üzerinden oynansın Bu sezon düşme kalksın. Tüm maçların oynanması durumunda 300’den fazla maç oynanacak ve bunun da insan sağlığına etki edeceğinden dolayı öneriler ön plana çıkmıştı.

Editör: Haber Merkezi