Kahramanmaraş 1. Amatör Futbol Ligi sancılı başladı ve kulüpler mağdur oldu. Covit-19 Tedbirleri doğrultusunda kulüpler Federasyon tarafından bilinçlendirilmezken 4 sahada Lisans ve Covit- Test bilgisi doğrultusunda maçlar en az 25 dakika sarktı. 2021-2022 sezonu başladı. Pandemi dolayısı ile 1 sezonu Pas geçen Amatör Futbolda Perdeler bu hafta açıldı. Cumartesi günü ilk idmanla başlayan Amatör Futbolda heyecan mağduriyetle karşılandı. Batıpark, Doğukent gibi sahalarda gecikmeli başlayan maçlar heyecanı kursakta bıraktı. Maçı başlatmayan Müsabaka Hakemleri ise Statü gereği maçı başlatmayarak insan sağlığını risk’e atmadı.

Atmaması da doğal çünkü işin bilincinde ve riskin farkında…

Buna istinaden dile getirdiğimiz haberde aslında mesele Hakemler seminer verebiliyorsa ASKF yada İl Temsilciliği neden veremiyor.

Her zaman Yemek masasında mı bir araya gelinilmeli, birazcık spor meclisin de yer alınmalı diye düşünüyorum.

Ama sitemim işe yaramış, Akşam idmanlarda Komite üyelerini görmekte varmış…

Bende Komitede görev aldım, lakin ben görev sürecimde Basmadık, gitmedik idman bırakmadım. Sadece Batıparkta maç izlemedim, Belediye’ye de gittim, Doğukentte’de, Merkez1’de de zaman zaman yer aldım.

Birçok takımla kendim bireysel idmana çıktım.

Aldığım görevi layıkı ile yaptım, kulüplerle bir arada sıkıntılarını dinledim.

Görev sürecinde maddi olarak aldığım harcırahında manevi tazminatını ödemiş oldum.

Kısacası gerek grup şampiyonalarında gerek Lig müsabakalarında Sahaların tozunu yuttum.

Hiçbir zaman gocunmadım, yatmadım, yatamadım.

Ben kulüpçüyüm, kulüplerin yanında olmam lazım diye düşündüm ve öylede yaptım.

Şimdi ise ASKF ile yönetimsel bağımı kestim ve Kulüpçü olarak hizmete devam edeceğim, sıkıntıları Gazete küpürlerin den, sosyal medya mecralarından duyurmaya devam edeceğim.

Daha açık ve daha tarafsız bir şekilde…

2021-2022 Futbol sezonunda amatör liglerde uygulanacak olan esaslar ile ilgili olarak açıklamalarda bulunmak zor muydu?

Zorsa onuda ben becereyim bari; 'TFF tarafından yayınlanan uygulama esasları, 5 oyuncu değişikliği uygulaması ve aşı kartı zorunluluğu ve PCR testi zorunlu gibi pek çok konuya düzenleme geldi.

Amatörlerin beklediği 2021-2022 Sezonu Amatör Liglerle ilgili sezon takvimi, gruplandırma, oyuncu değişikliği sayısı ve covid-19 salgın hastalığından dolayı müsabakalarla ilgili esaslar belirlendi.

Amatör maçlar ile ilgili Amatör İşler Kurulu bilgilendirmesi ve Covid-19 salgını nedeniyle uygulanacak tedbirlere ilişkin esaslar yayınlandığını, kulüpleri bekleyen sorumlulukların olduğunu unutmamak lazım.

Müsabakalar için herkesin sorumluluğunu yerine getireceğini düşünüyorum.

Kulüplerin ve ilgili kurulların görüş ve önerileri, sağlık kurullarının pandemi ile ilgili uygulamalarının müsabakalarda uygulama esasları TFF Amatör Kurul tarafından belirlenmiş olup tüm spor camiası bilinçlendirilmeli.

Müsabakaların oynanması için tüm birimler üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli.

Öte yandan futbolcular ve yöneticiler için aşı kartı koşulu, iki aşısını yaptırmayanlar için ise 48 saat öncesi PCR testi zorunluluğu, Amatör maçlar ile ilgili taraftarın alınması noktasında da belirli mesafe ve kapasiteye göre tribünlere sporseverler alınabilecek.

Bunun yanında yedek kulübesinde sporculara 1,5 metre mesafe…

AMATÖRLERDE AŞI KARTI OLMAYANA PCR TESTİ

Covid 19 süreci nedeniyle en çok merak edilen sorulardan biri de aşı kartı olmayan oyuncunun lig maçında oynayıp oynatılamayacağı yönünde.

Alınan karar doğrultusunda futbolcunun lig müsabakasında oynayabilmesi için önce aşı kartının oluşması gerekecek. İkinci aşısını olmayıp aşı kartı çıkmayan futbolcunun maçtan iki gün önce yapılan PCR testinin negatif çıkması ve bunu müsabaka saatinde ibraz etmesi halinde sahaya çıkabileceği bildirildi. Hem aşı kartı olmayıp hem de PCR testi yaptırmadan sahaya çıkacak oyuncu hakkında da rakip takımın 24 saat içinde konuyla ilgili olarak itiraz hakkının doğacağı, böyle bir durumda ise son kararın talimatlara göre verileceği unutulmamalı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2021-2022 Sezonu’nda Yerel Amatör Lig müsabakalarında Covid-19 salgını nedeniyle uygulanacak tedbirleri unutmadan Müsabaka İsim Listesi’nde yer alacakların aşı takvimini tamamlamış olması gerekecek.

SORUMLULUK TERTİP KOMİTESİ VE EV SAHİBİ KULÜPTE

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen Yerel Amatör Lig Müsabakalarında Covid-19 Salgını Nedeniyle Uygulanacak Tedbirlere İlişkin Esaslar’a göre; Saha ve statlarda müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında sağlık ve hijyen uygulamalarının düzenlenmesi ve uygulanması hususundaki sorumluluk, İl Tertip Komitesi ve ev sahibi kulübe ait.

Kulüpler, müsabakalarda yer alacak oyuncuları, teknik adamları ve diğer tüm görevlilerini esaslarda belirtilen sağlık tedbirlerine ilişkin hususlar hakkında bilgilendirmek zorunda olacak.

AŞI VEYA PCR TESTİ

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimi doğrultusunda iki doz aşı olan ya da Covid-19 hastalığını geçirmiş olup, bir doz aşı olan kişiler, Aşı Sertifikası’nı göstererek, Müsabaka İsim Listesi’nde yer alabilecek. Aşı Sertifikası olmayan kişiler, müsabakadan en fazla 48 saat önce PCR Testi yaptırmaları ve test sonuçlarının negatif olması şartıyla Müsabaka İsim Listesi’ne yazılabilecek.

HER MAÇA SAĞLIK GÖREVLİSİ ATANACAK

Müsabaka oynayacak kulüp yetkilileri, maçtan 30 dakika önce Müsabaka İsim Listesi’nde yazılı tüm futbolcu, yönetici ve teknik ekibin aşı sertifikalarının ve PCR test sonuçlarının çıktılarını, düzenleyecekleri ayrı bir Amatör Müsabaka İsim Listesi’ne ekleyerek, Saha Komiseri aracılığıyla, TFF tarafından her karşılaşmaya görevlendirilecek Sağlık Görevlisi’ne teslim edecek.

Listeleri kontrol edecek Sağlık Görevlisi, ilgili kişilerin müsabakalarda görev yapmasına onay verecek.

MAÇLAR ERTELENMEYECEK

Kulüplerin futbolcularına yaptırdıkları Covid-19 PCR Testi sonuçlarına göre pozitif vakalar ve hastalığı geçirmekte olanlardan dolayı maçlar ertelenmeyecek. Oynama uygunluğu olan futbolcu sayısının 9’un altına inmesi nedeniyle sahaya çıkamayan takımlar, 3-0 hükmen yenik sayılacak.

SEYİRCİLİ OYNANACAK

Yerel Amatör Futbol Lig müsabakaları, 2021-2022 Sezonu’nda seyircili olarak oynanacak. Saha ve tesislerin girişlerinde seyircilerin maske takması zorunlu olacak. Maskesi takmayan seyircilerin alınmayacağı tribünlere giriş ve çıkışlarda uygulanacak 1,5 metrelik sosyal mesafe çapraz oturma şekliyle otururken de korunacak.

İŞTE 3 MADDELİK AŞI MESELESİ;

1 - T.C Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimi doğrultusunda iki doz aşı olan ya da Covid-19 hastalığını geçirmiş olup bir doz aşı olan kişiler, son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren 180 gün süre ile Aşı Sertifikasını göstererek müsabaka isim listesine yazılabilirler.

2- Covid-19 hastalığını geçirip izolasyon sürecinin üzerinden 180 gün geçmemiş olan kişiler müsabaka isim listesine yazılabilir.

3- Aşı Sertifikası olmayan kişiler, müsabakadan en fazla 48 saat önce PCR testi yaptırmaları ve test sonuçlarının negatif olması şartıyla PCR Test Sonuçunun çıktısını göstererek müsabaka isim listesine yazılabilirler.

HAKEMLER OYUN KURALLARINI ANLATTI, ASKF COVİT KURALLARINI PAS GEÇTİ!

Amatörlerin beklediği 2021-2022 Sezonu Amatör Liglerle ilgili sezon takvimi, gruplandırma, oyuncu değişikliği sayısı ve covid-19 salgın hastalığından dolayı müsabakalarla ilgili esaslar belirlendi. Sezon uygulaması ile ilgili olarak Kahramanmaraş Amatör Sor Kulüpleri Federasyonu, TFF İl Tertip Komitesi bu konuda kulüplere bilgi vermezken Kulüpler mağduriyeti sahada yaşadı. Oysaki Futbolda saha içi değişen kuralları Kahramanmaraş Hakem Camiası Kulüpler toplayarak bilgi paylaşımında bulunmuştu. Kahramanmaraş Amatör Sor Kulüpleri Federasyonu ise Resmi sitesinde Ücret uyarısı yaptı. Uyarıda Transferde yapılacak ücretin TFF tarafından bir miktarını düşürüldüğü duyurusunu yaptı. Bu uyarılar yapılırken diğer uyarılar ise unutuldu. 

Dulkadiroğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Konferans Salonunda, Değişen Oyun Kuralları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. İl Hakem Kurulu tarafından Yapılan toplantıya Kulüp Yöneticileri, Antrenörler ve Futbolcular ile birlikte Kahramanmaraş Amatör Spor Kulüpleri Federasyon ve Türkiye Futbol Antrenörler Derneği Kahramanmaraş Şubesi (TÜFAD) katılım sağladı. Kahramanmaraş İl Hakem Kurulu, Şaban Nedirli Değişen Oyun Kuralları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Kahramanmaraş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ise Covit-19 Pandemi tedbirleri ile alakalı ve Lig başlangıcıyla alakalı herhangi bir ilgi paylaşımı yapmadı.

BAŞKA İLLER DUYURULAR YAPTI, BASINLA PAYLAŞTI!

2021-2022 Futbol sezonunda amatör liglerde uygulanacak olan esaslar ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kayseri Futbol İl Temsilcisi Mehmet Yücel, 'TFF tarafından yayınlanan uygulama esasları,5 oyuncu değişikliği uygulaması ve aşı kartı zorunluluğu ve PCR testi zorunlu gibi pek çok konuya düzenleme geldi' dedi. Bir diğer illerden Ağrı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, yerel ve bölgesel lige katılım gösterecek olan spor kulüplerini uyararak, sporcuların aşı kartı veya PCR testi vermedikleri takdirde, yerel müsabakalarda oynayamayacaklarını bildirdi. Oyuncu değişiklikleri, müsabaka planlaması, aşı takvimi ve PCR test durumları gibi konularda TFF tarafından yayınlanan uygulama esasları dahilinde amatör heyecanı yeniden başlatmayı arzu edilirken bu konuda Kahramanmaraş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ise sınıfta kaldı. Kahramanmaraş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ise Basın Sözcüsü gibi Medya ayağı oluşturmasına rağmen Ne medyada bir duyuru yayınlandı neden kulüplere bir toplantıda aktarıldı. Mağdur olan Kulüpler ise maçın başlaması için evrak hazırlamak ve liste doldurmakla meşakkatli bir durum yaşadı.

Editör: Haber Merkezi