2 / 40

Dünya Sağlık Örgütü'nün 'pandemi' açıklamasının ardından Google, Facebook, Amazon, Mastercard gibi küresel ölçekli şirketlerin aldığı evden çalışma kararı, virüsün görüldüğü pek çok ülke gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaştığı belirtiliyor.

3 / 40

Şirketlerin yaptığı bu düzenlemeler, toplum sağlığını korumayı hedeflerken siber güvenlik zorluklarını da beraberinde getiriyor. Şirket ağlarına uzaktan erişim sağlayan çalışanların siber korsanların yeni hedefi olabileceğine dikkat çekildi.

4 / 40

"Türkiye’de evden çalışanların sayısı 2 milyonun üzerine çıkabilir" 

Koronavirüs, Türkiye’de görülmesinin ardından tedbir amaçlı evden çalışmaya yönelen şirketlerin önümüzdeki dönemde daha da artacağına dikkat çeken uzman Artuğ Tikiç, bu durumun siber saldırıları da artırabileceğini belirtti.

5 / 40

Tikiç, "Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) paylaştığı son verilere göre Türkiye’de evden çalışanların oranı yüzde 2.2 ile yaklaşık 632 bin kişiye karşılık geliyordu. Şirketlerin salgına karşı aldıkları tedbirlerle bu sayının 2 milyonun üzerine çıkması mümkün.

6 / 40

Nitekim her geçen gün pek çok şirket evden çalışma kararı aldığını açıklıyor ve bu tedbirlerin ne zamana kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

7 / 40

Bu durum, en az 2 milyon kişinin şirketlerine uzaktan erişim sağlayacağı ve gerekli önlemlerin alınmaması durumunda siber saldırılara hedef olunabileceği anlamına geliyor." dedi.

8 / 40

Güvenlik duvarı ve VPN kullanmayanlar risk altında 

Çalışanların bilinçsiz kullanımları sebebiyle ortaya çıkan siber güvenlik açıklarının, saldırganların kurum ağına erişmesine olanak tanıyabileceğini de vurgulayan Tikiç, "Siber suçlular, oltalama saldırıları ya da kripto virüsleri gibi benzeri saldırılar gerçekleştirerek kurumların büyük maddi zararlar görmesine sebep olabilir.

9 / 40

Özellikle de kötü niyetli hackerların küçük/büyük hedef gözetmeksizin bu güvensiz ağlar üzerinden kurum çalışanlarını hedef aldıklarını unutmamak gerekir.

10 / 40

Bu noktada güvenli uzaktan erişim için ofis ağında mutlaka bir firewall (güvenlik duvarı) cihazı ve antivirüs uygulaması kullanılması, çalışanların kurum güvenlik politikalarına uyması ve kurum ağına uzaktan bağlanırken VPN ve benzeri kriptolu iletişim yöntemlerinin kullanılması kritik. Aksi halde risk oldukça ciddi boyutlara taşınabilir." şeklinde konuştu.

11 / 40

Tikiç, hem kurum ağına uzaktan erişim verecek şirketleri de hem de ağa erişim sağlayacak çalışanları izlenecek adımlar konusunda uyararak alması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

12 / 40

VPN kullanımı zorunlu olmalı 

"Uzak erişimde VPN kullanımı zorunlu hale getirilmeli. VPN erişimi olmadan uzak masaüstü bağlantısı yöntemiyle ofis ağına bağlanılması engellenmeli.

13 / 40

VPN erişiminde gizliliğin korunması ve sistem devamlılığı için kurum güvenlik prosedürleri aynı şekilde uygulanmalı. Uzak erişimle bağlanan kullanıcıya tanımlanan haklar ve yetkiler, yerel bilgisayar yetkileri ile aynı olmalı.

14 / 40

Yetkiler doğru düzenlenmeli 

Uzaktan erişim için hangi çözümler kullanılırsa kullanılsın erişim izinleri doğru şekilde yapılandırılmalı.

15 / 40

Çalışanların yalnızca erişmesi gereken sistemlerle sınırlandırılması ve erişim bilgilerinin kurum ağındaki firewall cihazı üzerinde kayıt altına alınarak takip edilebilmesi sağlanmalı.

16 / 40

Erişim bilgileri gizli tutulmalı 

Kurum çalışanlarının uzak erişim bağlantı bilgileri başkalarıyla paylaşılmamalı. Kurum ile ilişkisi kesilen kişilerin uzak erişim uygulamaları ve parolaları derhal devre dışı bırakılmalı.

17 / 40

Güvenlik doğrulaması ihmal edilmemeli 

Yüksek önemdeki sistemlere erişimlerde 2FA adı verilen iki kademeli güvenlik doğrulaması kullanılmalı. Uzak erişim için kullanıcılara belirli gün ve saatler için bağlantı izni verilmeli.

18 / 40

İyi yapılandırılmış bir firewall cihazı kullanılmalı 

Kurum ağına uzaktan erişecek bilgisayarların işletim sistemi yamaları tam ve antivirüs yazılımları güncel olmalı.

19 / 40

Tüm bunlara ek olarak erişim kayıtlarının 5651 sayılı mevzuata uygun olarak tutulmasını sağlayan, iyi yapılandırılmış, ideal güvenlik ortamı sunan bir firewall cihazı kulanılmalı."

20 / 40

Dev şirketler de üretim durdurarak ya da fabrikalarını geçici süreliğine kapatarak önlem almaya başladı. İşte o şirketler...

21 / 40

Renault

Fransız otomobil üreticisi Renault yaptığı açıklamada, İspanya'da koronavirüs krizi ışığında olağanüstü hal ilanından sonra operasyonları durdurduğunu söyledi. Renault, yaptığı açıklamada, "Renault Grubu, olağanüstü hal süresince İspanya'daki endüstriyel faaliyetini durdurmaya karar verdi" dedi.

22 / 40

Fiat 

İtalyan otomotiv şirketi Fiat, dün İtalya, Sırbistan ve Polonya'daki fabrikalarında üretimi 27 Mart’a kadar durdurduğunu açıkladı.

23 / 40

Bu durum İtalya’da Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori Carrozzerie, Grugliasco ve Modena tesislerini etkiledi. Ayrıca Sırbistan’da da özellikle Kragujevac ve Polonya'daki Tychy tesislerinde üretim durdu.

24 / 40

Airbus

Airbus Fransa’deki fabrikasında üretime ara verdiğini açıkladı.

25 / 40

Michelin 

Fransız lastik üreticisi Michelin, İtalya, İspanya ve Fransa’daki fabrikaları en az bir hafta için kapattığını duyurdu.

26 / 40

Volkswagen

Alman şirketi Volkswagen de fabrikalarında üretimi iki haftalığına durdurdu. Volkswagen’den yapılan açıklamada, “Çalışanlar ve ailelerinin sağlığını ve güvenliğini sağlamak şu anda en önemli önceliğimiz. Ana amacımız Koronavirüsün yayılmasını mümkün olduğu ölçüde yavaşlatmak” denildi.

27 / 40

Seat

İspanyol markası Seat Barselona yakınlarında yer alan Martorell fabirkasında 7000 çalışan bulunuyor ve tesisteki hareket durdu. Seat’ın sendika lideri Matias Carnero Reuters’a yaptığı açıklamada fabrikanın kapalı kalma süresinin 6 hafta olabileceğini belirtti.

28 / 40

Maserati 

Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok otomobil üreticisi üretime ara vermeye devam ediyor. İtalyan firmaları da peş peşe üretimi durduruyor. Bunlardan biri de lüks araçlarıyla bilinen Maserati.

29 / 40

Skoda 

Skoda üretiminin yapıldığı Slovakya’da üretime ara verildi.

30 / 40

Nissan 

Nissan’ın da Barselona yakınlarında 2 fabrikası bulunuyor. Bu tesislerdeki üretim geçen hafta cuma günü durduruldu.

31 / 40

Ford 

İspanya’da fabrikası olan bir diğer otomotiv devi Ford ise, Reuters’ın haberine göre Valencia fabrikasındaki üretimini bir hafta boyunca durduracağını belirtti. Markadan gelen açıklamada, “Son 24 saatte Valencia fabrikasında Covic-19 testi pozitif olan 3 vaka bulunuyor.”

2 / 40

Ferrari 

Ferrari 27 Mart tarihine kadar üretimini durdurdu.

33 / 40

Formula 1

İtalyan otomobil üreticisinden yapılan açıklamada, yol araçlarının yanı sıra Formula 1 fabrikasının da yaklaşık iki hafta süreyle faaliyetlerine ara vereceği, bu kararın çalışanların sağlığı için alındığı kaydedildi.

34 / 40

Lamborghini

Bir diğer spor otomobil üreticisi Lamborghini ise 25 Mart tarihine kadar üretimini durdurduğunu açıkladı.

35 / 40

Brembo

Otomobil fren mekanizması üreticisi Brembo ise İtalya’daki 4 fabrikasındaki üretimini durdurdu.

36 / 40

Magnetti Marelli

Yedek parça tedarikçisi Magnetti Marelli de üretime 3 gün ara verdi.

37 / 40

Hyundai

Çek Cumhuriyeti’nde yer alan Hyundai fabrikasında ise 14 gün boyunca üretime ara verildi.

38 / 40

Pirelli 

İtalyan lastik üreticisi Pirelli, bir çalışanının Corona virüsü testinin pozitif çıkmasından sonra İtalya’daki Settimo Torinese fabrikasında birkaç gün üretimini yavaşlattığını açıkladı.

39 / 40

Karardan etkilenen firmaların arasında Alfa Romeo, Fiat, Jeep ve Lancia yer alıyor. Bu firmaların da bazı modellerinin üretimi duracak.

40 / 40

PSA Grubu Fransa’da bulunan fabrikalarındaki üretimi bir süre durduracağını işçi sendikalarına bildirmiş durumda.

Editör: Haber Merkezi