Sağlıklı İftar Menüsü Önerileri

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruç tutacak olanlara Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Başkülekçi, iftar sofralarında dengeli bir menünün enerji depolarını yenilemek ve ertesi gün dinç olmak için kritik olduğunu belirtti.

Başkülekçi, iftar sofralarında doğru protein kaynaklarına yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Tavuk, yağsız et, balık gibi protein kaynaklarının yanı sıra bitkisel proteinlerin de tercih edilmesini önerdi. Karbonhidrat seçiminin de önemli olduğunu belirten Başkülekçi, tam tahıllılar, esmer pirinç ve bulgur gibi kompleks karbonhidratların kan şekeri dengesini korumak için tercih edilmesini tavsiye etti. Yağ grubunda ise, sağlıklı yağları tercih etmenin önemine dikkat çekti.

İmmünoterapi, kanser tedavisinde başarı şansını yükseltiyor İmmünoterapi, kanser tedavisinde başarı şansını yükseltiyor

Oruç Tutarken Uzak Durulması Gereken Besinler

Özge Başkülekçi, oruç tutanların özellikle su tüketimine önem vermesi gerektiğini ve susatan yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini belirtti. Özellikle doymuş yağ içeriği yüksek olan sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yüksek tuz içeriğine sahip işlenmiş gıdaların da su ihtiyacını artırabileceğine dikkat çekti. Kızartma yöntemiyle pişirilmiş yiyeceklerin susuzluk hissini artırabileceğini ve gazlı, şekerli içeceklerin de su ihtiyacını artırabileceğini belirtti.

Başkülekçi, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini de hatırlattı, çünkü bu tür yiyeceklerin su ihtiyacını artırabileceğini sözlerine ekledi. Oruç tutanların sağlıklı bir şekilde iftarlarını açmaları ve su ihtiyaçlarını karşılamaları için bu beslenme önerilerine dikkat etmeleri önem taşıyor.

Muhabir: MELİHA KÜÇÜKÖNDER