Ramazan’a Özel Lezzet: Halep Kahkesi

Gaziantep’in köklü tatlarından biri olan Halep kahkesi, özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezlerinden. 11 ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte, bu geleneksel tat fırınlarda yerini almaya başladı. Halep kahkesi, Gaziantep’te her yıl Ramazan ayında artan talep ile usta eller tarafından yoğun bir şekilde üretiliyor.

Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (2)

Halep Kahkesinin Tarihçesi: Osmanlı Dönemine Dayanıyor

Halep kahkesinin tarihini anlatan usta Şakir Özdek, "Halep kahkesi, Osmanlı dönemine dayanan bir geçmişe sahip. O dönemde Türkiye’ye bağlı olduğu için ismini Halep’ten almıştır. Her Ramazan’da biz de arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir şekilde çalışarak vatandaşlarımıza bu lezzeti sunmaya devam ediyoruz," dedi.

Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (4)

Lezzetli ve Pratik: Halep Kahkesinin Yapılışı

Halep kahkesinin yapım sürecine de değinen Özdek, "İçerisindeki mahlep, Konya Ovası, İslahiye ve Nurdağı’ndan seçtiğimiz ince tahıllı buğdaylardan elde ediliyor. Üzerine ise susam serpilip, iftara 1 saat kala fırına sürülüyor. Ortalama 10 dakikada pişen kahke, Ramazan’a özel olsa da yıl boyu her zaman bulunabiliyor," şeklinde açıklama yaptı.

Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (1)

Ramazan Ayında Üretim Kapasitesi Artırıldı

Ramazan ayında yoğun talep gördüklerini söyleyen Özdek, "Bu dönemde çalışma kapasitemizi artırdık. Eleman yetiştiriyor ve kahkelerimizi kilo ile satıyoruz. Maliyetler artsa da biz bu dönemde zam yapmaktansa, sürümden kazanmayı tercih ediyoruz. Hem vatandaşlarımıza uygun fiyatla satıyoruz, hem de işimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz," dedi.

Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (8)Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (9)Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (6)Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (7)Ramazan’da Halep Kahkesine Yoğun İlgi (3)


Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN