İşletmelerde Yoğun Mesai

Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği meyan kökü şerbeti, iftar ve sahur sofralarında talebin artmasıyla birlikte işletmelerde yoğun mesai gerektiriyor. Gaziantep merkezli 6. kuşak meyan şerbeti üreticisi Halil Gezer, bu yoğun dönemde hazırladıkları şerbetin 1,5 litresini 25 liraya sattıklarını belirtiyor.

A W161629 05Meyan Şerbeti: Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi

Fırat Nehri çevresinde yetişen meyan kökü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Mardin gibi illerde yaygın şekilde kullanılıyor. Meyan kökü şerbeti, sadece susuzluğu gidermekle kalmayıp aynı zamanda hazmettirici özelliği, böbreklere olan olumlu etkisi ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği nedeniyle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmez içeceği haline geliyor.

A W161629 02Sağlık Açısından Şifa Kaynağı

Gaziantep'te 6. kuşak meyan şerbeti üreticisi Halil Gezer, meyan şerbetinin sağlık açısından birçok faydasını vurguluyor. Gezer, şerbetin mideyi rahatlattığını, Osmanlı döneminde askerlerin sıkça kullandığını ve mide ilaçlarının yüzde 70'inde meyan bulunduğunu ifade ediyor.

Yoğun Talep ve Üretim Süreci

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte meyan şerbetine olan ilginin arttığını belirten Gezer, talebi karşılamak için yoğun mesai harcadıklarını söylüyor. Meyan kökünün toplanmasıyla başlayan süreçte, işletme olarak ailecek çalıştıklarını ve şerbet üretimini sabah saatlerinden iftar vaktine kadar sürdürdüklerini açıklıyor.

A W161629 01Doğal ve Sağlıklı İçecek

Meyan şerbetinin yapım aşamasını anlatan Gezer, köklerin Karkamış ilçesinden toplandığını, seçilip kırıldıktan sonra dövüldüğünü ve şerbete dönüştürüldüğünü belirtiyor. Şerbetin içeriğinde doğal bileşenler bulunduğunu ve şeker hastaları dahil herkesin tüketebileceğini vurguluyor.

Ramazan Ayında Tercih Ediliyor

İşletme çalışanı Himaye Yorguner, meyan şerbetinin mideyi rahatlatıcı etkisi nedeniyle Ramazan ayında tercih edildiğini ifade ediyor. Doğal içeceğe olan talebin Ramazan'da arttığını ve müşteri talebini karşılamak için ailece işletmeye yardımcı olduklarını belirtiyor.

Muhabir: SEFA BAŞER