Yaşam Ayavefe ile Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı Yaşam Ayavefe ile Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı
Norm Ender hayatı ve kariyerine ilişkin bilgiler yakından takip edilmeye devam ediyor. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına özel yazdığı Parla adlı (100. yıl marşı) son dönemin en çok dinlenen parçaları arasında yer aldı. Bu akşam Yılbaşı programlarında yer alacak olan Norm Ender'in hayatı ve kariyeri merak ediliyor. İşte Norm Ender hakkında merak edilenler...
NORM ENDER KİMDİR
Ender Eroğlu 25 Mart 1985 yılında İzmir'de doğdu. Babasının, bir süre plakçılık yaptıktan sonra işyerinin kapanması ve dükkandaki plakların eve gelmesi sonucu plak ve kasetlerin içinde büyüdü. 10 yaşında iken Cartel müzik grubu sayesinde rap müzik ile tanıştı. Müzik yeteneğini fark eden öğretmenlerinin teşviki ile org çalmaya başladı. Lise birinci sınıfta iken okulu bıraktı; lise eğitimini daha sonra açık liseye devam ederek tamamladı.
1999 yılında Erman Altınoğlu ile birlikte Norm adlı müzik grubunu kurdu. İkili "Ender & Erman" veya "Erman & Ender" olarak da tanındı. Ender, Solo olarak yaptığı çalışmalarda Norm Ender olarak tanındı.
İlk profesyonel rap şarkısını 2001 yılında çıkardı. Üniversitede medya ve iletişim öğrenimine başladı; daha çok stüdyo kaydı yapmak için çalıştı; söz ve müzik yazan, bunları kendi kendine kaydeden bir müzisyen olarak kendini yetiştirdi. Şarkılarını Youtube üzerinde paylaştı ve büyük ilgi gördü.
NORM ENDER KİMDİR, GERÇEK ADI NE Parla (100. Yıl Marşı) ile gündemde olan Norm Ender hayatı ve kariyeri...
Bornova 'da birçok diskoda rap şarkıları söyleyen Ender, 2004'te o dönemin popüler bir yarışma programı olan Akademi Türkiye’ye katılıp finale kaldı. Yarışma için İstanbul'a gittiğinde kendisinden sadece rap değil, pop parçalar da söylemesi istenince olaylı şekilde yarışmadan çekildi. Rap Dersi' parçasında bu konuya da sert bir şekilde değindi.
Erman Altınoğlu ile birlikte yaptıkları Eksik Etek adlı parça sosyal medyada rap dinleyicisi tarafından sevildi ve çok dinlendi; bir yandan da kadın düşmanlığı ve cinsiyetçilik içerdiği gerekçesiyle eleştirildi. 2006'da YouTube'da en çok dinlenenler arasında 17. sırada yer alan parça. 40 milyon izlenme sayısına ulaştıktan sonra YouTube'dan kaldırıldı ve Norm Ender rap müzik yapmaya bir süre ara verdi.
Zorunlu askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra, 2001-2009 arasındaki parçalarını ve yeni parçalarını içeren ilki Enderground, ikincisi İçinde Patlar adlı birer CD'yi kendi imkanları ile kaydetti; ve ilk rap albümünü 2010 yılında çift CD formatında, underground olarak yayımladı. Albümde bulunan Çıktık yine yollara parçasına klip çekti.
2012 yılında yeni bir albüm çıkartacağını açıklayan müzisyen, albümü ile ilgili tanıtma çalışmaları kapsamında İzmir, Diyarbakır ve Ankara'da konserler verdi. İkinci albümü Aura'yı 2017'de EMI-Universal Müzik Türkiye etiketi çıkardı. Albümde tüm şarkıların söz, müzik ve düzenlemesini kendisi yaptı.
Spotify'ın açıkladığı Türkiye Müzik Haritası’na göre Norm Ender, 2017'de Türkiye’nin en çok dinlenen üç sanatçısından biri oldu. 14. Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri’nde ‘En İyi Rap/Hiphop Sanatçısı’ ödülüne değer görüldü. Albümde yer alan ‘Deli’ şarkısı Apple Music’in radyosu olan Beats 1’da çalındı ve bir Türk sanatçının Beats 1’da yayımlanan ilk Türkçe sözlü şarkısı oldu.
2019'da Mekanın Sahibi adındaki diss parçasını çıkardı. Ezhel, Ben Fero ve Khontkar gibi rap müzisyenlerine diss attığı Mekanın Sahibi, YouTube’da 200 milyona yaklaşan bir izlenme elde ederek Türkiye'de 2019 yılının en çok dinlenen rap müzikleri arasında yer aldı.
2020'de "Konu Kilit" adında bir parça çıkardıktan sonra "İhtiyacım Yok" adında bir tekli daha çıkardı. 2020 yılında Hummel markası ile sözleşme yaptı ve 2021 yılında da sözleşmeyi devam ettirdi. DJ Faruk Sabancı eşliğinde "Bulamazdım" adında bir deephouse/rap parçası (2021), protest bir parça olan "Kediler Aslan Olmaz" (2021) çıkardı. Daha sonra "Sus Artık" (2022), piyasayı eleştirdiği "Sadece Öpücem" (2022), çocukluğuna ve eskilere dair özlemini ifade eden "Bu Düş Çok Güzel" (2022) parçalarını çıkarmaya devam etti. Melih Gökçek'e dinazor ve jelibon göndermesi yaptığı, Mekanın Sahibi gibi geçişli parçası olan ve ilk kez trap denediği "Konuşun Konuşun" (2023) adlı diss parçasını çıkardı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 100. yıl dönümü için yazdığı "Parla (100.Yıl Marşı)" adlı marşı, Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon'da adlı programında izleyenlere ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sunmak üzere 26 Ekim 2023'te seslendirdi.[11] 27 Ekim 2023'te dijital platformlarda yayınlanan bu çalışma, Norm Ender’in marş türündeki ilk eseridir.

Editör: Editör Melek