Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak devletine sadık, Türk milletine sadakatle, özveriyle hizmet eden tüm sağlıkçıları tebrik ettiklerini belirten Aycan, “Tüm sağlıkçılara minnetlerimizi belirtmek istiyorum ve Sağlıkçılar Günü'nü kutluyorum. Türkiye'de 39 farklı sağlık mesleği, 1 milyona yakın sağlık personeli, çeşitli sağlık kuruluşlarında sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır. Aralarında ciddi farklılıklar, statü farklılıkları, pozisyon farklılıkları, ücret farklılıkları vardır. Bu nedenle biz bu farklılıkların kalkmasını bekliyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir hemşirenin 6 farklı pozisyonda çalıştığını, bu 6 farklı pozisyonda çalışanların özlük hakları birbirinden farklı olduğunu anlatan Aycan, şunları kaydetti:

“Sağlık hizmeti bir kamu hizmetidir ve kamu hizmetinde esas, devlet memurluğudur. Bunun için sağlık kuruluşlarında vekil sağlık personeli, sözleşmeli sağlık personeli veya kamu dışı sağlık personeli gibi ayrımların kalkmasını, tüm sağlık personelinin devlet memuru statüsünde sağlık hizmeti vermesini bekliyoruz ve bunun doğru olduğunu belirtmek istiyoruz. Sağlık personeli arasında çok ciddi ücret farklılıkları vardır. Özellikle kamuda sağlık personelinin ücreti ek ödemeyle belirlenmektedir fakat ek ödemeden yararlanamayan ya da az miktarda yararlanan sağlık personelinin özellikle hemşirelerin, ebelerin, sağlık memurlarının, sağlık teknisyen ve teknikerlerinin durumları mutlaka iyileştirilmelidir. Ya ek ödemeden daha fazla yararlanmaları sağlanmalı ya da maaşlarında yapılan bir iyileştirmeyle sağlık personelinin ücretinde bir iyileştirme yapılmalıdır.”


Aycan, tüm sağlık personelinde aslında ücret farklılıkları her yerde görüldüğünü de dile getirerek, “Kamu dışı sağlık personeli veya kamuda Sağlık Bakanlığı dışında çalışanlar arasında da çok ciddi farklılıklar vardır. Aynı şekilde, kamuda hastanede çalışan sağlık personeliyle hastane dışında çalışan veya başka kamu kuruluşlarında çalışan sağlık personeli arasında da ücret farklılıkları vardır. Bu farklılıkların giderilmesi en uygun yöntem olacaktır.” İfadelerini kullandı.
 

Sağlık personelinde ciddi bir fazlalık olduğunu da söyleyen Aycan sözlerine şöyle devam etti:

“Hekim dışında hatta eczacılar ve diş hekimleri de dâhil olmak üzere tüm sağlık mesleklerinde fazlalık vardır, bu kaynak israfı demektir. Onun için YÖK'ün özellikle kontenjan düzenlemesi yaparken bunu dikkate alması gerekir. Şu an 800 bine yakın sağlık personeli iş arayışı içerisindedir ve bu tabii ki kaynağın doğru kullanılmaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu kontenjan ayarlamasıyla bu sorun çözülmelidir. Bir taraftan da Sağlık Bakanlığının kamuda ciddi bir alım yapmasına da ihtiyaç vardır. Özellikle birinci basamak kuruluşları ve aile hekimliğini dikkate alarak, bunun dışında da özellikle ilçe hastanelerini destekleyerek sağlık personeli alınması ilçe hastanelerinin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Bu konuyu da önemsiyoruz.”

“Bir diğer taraftan da sağlık personeli arasında yeni yeni sağlık personeli unvanları ortaya çıkmaktadır. Sağlık Meslekleri Kanunu eski bir kanundur, bu kanun içerisinde birçok sağlık mesleği tanımlanmamıştır ya da görevleri tanımlanmamıştır. Onun için YÖK ve Sağlık Bakanlığının bir araya gelerek sağlık mesleklerinde yeni bir düzenleme yapması, yeni bir tanımlama yapması da çok doğru olacaktır çünkü birçok meslek tanımlanmamış meslektir, diplomalıdır fakat Sağlık Bakanlığının standart kadrosunda cetvellerde yer almamaktadır. Bunun baştan düzenlenmesi, hem tanımlanmamış sağlık mesleklerinin tanımlanmış olması hem de görev tanımlarının yeniden yapılması sağlık hizmetlerinin sunumu açısından çok yerinde ve yararlı bir uygulama olacaktır. Bunun da acilen yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

“Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz tüm sağlık personeline çalışmalarında başarılar diliyoruz, onlara minnettarız ve buradan açıkça belirtmek istiyoruz ki sağlık personelinin ücreti veya özlük haklarıyla ilgili yapılacak her türlü düzenlemeyi açıktan destekleme taraftarıyız ve bunu da tebliğ ediyoruz, belirtiyoruz.”

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi