Mersin’de Suçla Mücadelede Kararlı Adımlar: 19 Milyonluk Vergi Kaybı Önüne Geçildi
Mersin’de 2025 yılının ilk dört ayında gerçekleştirilen kaçakçılık ve organize suç operasyonlarında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Güvenlik birimlerinin etkin çalışmalarıyla toplamda 19 milyon 433 bin TL’lik vergi kaybı önlenirken, binlerce kaçak ürün ele geçirildi, yüzlerce kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.
328 Operasyon, 396 Gözaltı: Kaçakçılıkla Mücadele Hız Kesmiyor
Valilik tarafından kamuoyuyla paylaşılan verilere göre, kaçakçılık suçlarına yönelik toplam 328 operasyon düzenlendi. Operasyonlar sonucunda 396 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerden 18’i tutuklandı, 23’üne ise adli kontrol şartı uygulandı.
Ele geçirilen kaçak ürünler arasında şunlar yer aldı:
- 326 bin 358 litre akaryakıt
- 40 bin 321 litre içki
- 30 bin 989 paket sigara
- 1.084 elektronik sigara
- 24 milyon 907 bin adet makaron
- 5 bin 687 kilogram tütün
Yapılan çalışmalarla devletin kasasına girmesi gereken milyonlarca lira kurtarılırken, bu kapsamda sadece vergi kaybının 19 milyon 433 bin TL olduğu belirtildi.
Organize Suç Örgütlerine Büyük Darbe: 5 Çete Çökertildi
Organize suç örgütlerine yönelik gerçekleştirilen 27 ayrı operasyonla dikkat çekici sonuçlar elde edildi. Yerel çapta faaliyet gösteren 5 organize suç örgütü etkisiz hale getirilirken, 139 şüpheli gözaltına alındı.
Bu kişilerden 51’i tutuklanırken, 50 şüpheliye de adli kontrol uygulandı. Operasyonlar kapsamında çok sayıda ruhsatsız silah da ele geçirildi.
Ruhsatsız Silahlarla İlgili 840 Kişiye İşlem
Yılın ilk dört ayında, silah kaçakçılığına yönelik mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda toplam 753 silah ele geçirildi. Bunların detayları ise şu şekilde açıklandı:
- 435 tabanca
- 47 kurusıkı tabanca
- 1 uzun namlulu tüfek
- 270 av tüfeği
Söz konusu silahlarla ilgili 840 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.
Tefecilikle Mücadelede 40 Tutuklama
Yüksek faizle yasa dışı borç para verme faaliyetlerini hedef alan operasyonlarda ise 110 kişi gözaltına alındı, bunlardan 40’ı tutuklandı, 18 kişi ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
Uyuşturucu Tacirlerine Göz Açtırılmadı
Uyuşturucu madde imalatı ve ticareti yapan şahıslara karşı düzenlenen 432 operasyonda, 604 kişi gözaltına alındı.
- 380 kişi tutuklandı,
- 102 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı
Ayrıca kullanıcılık ve diğer bağlantılı suçlardan 2.385 kişi gözaltına alındı, bunların 15’i tutuklanırken, 288’ine adli kontrol uygulandı.
Bu operasyonlarda ele geçirilen maddeler şöyle sıralandı:
- 156 kilogram uyuşturucu
- 64 bin adet uyuşturucu hap
- 812 kök kenevir bitkisi
Dijital Tehditlere Karşı Siber Devriye Görev Başında
Siber devriye ekipleri tarafından yürütülen dijital denetimlerde, 2.515 şahıs ya da hesap incelendi. Bunlardan 876’sının terör örgütleriyle bağlantılı olduğu belirlendi.
Bilişim suçları, yasa dışı bahis ve ödeme sistemleriyle ilgili 13 operasyon gerçekleştirilirken, 256 kişi gözaltına alındı, 165’i tutuklandı.
Vali Atilla Toros’tan Güvenlik Değerlendirmesi
Mersin Valiliği’nde gerçekleştirilen Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı, Vali Atilla Toros başkanlığında düzenlendi. Toplantıda suçla mücadelede gelinen noktaya dair rakamlar ve alınan yeni tedbirler paylaşıldı.
Vali Toros, suçun her türlüsüyle mücadelede kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayarak, vatandaşların huzur ve güvenliği için tüm birimlerin koordinasyon içinde hareket ettiğini belirtti.



