Maaş Hacizlerinde Kademeli Sistem Geliyor
Yeni taslak düzenleme ile birlikte maaş haczinde adil denge sağlanması hedefleniyor. Avukat Çiçek Aşıkgil, hazırlanan taslakla maaş hacizlerinin artık gelir düzeyine göre belirleneceğini açıkladı. Mevcut sistemde maaşın dörtte biri, yani yüzde 25’i sabit oranla kesilirken, yeni düzenleme ile bu oran kademeli bir yapıya kavuşacak.
Düşük Gelirliye Rahatlama, Yüksek Gelirliye Daha Fazla Kesinti
Aşıkgil, “Asgari ücretli çalışanların maaşından yapılacak kesinti oranı yüzde 10’a düşecek. Böylece temel ihtiyaçlarını karşılamaları biraz daha kolaylaşacak. Öte yandan yüksek gelirli çalışanlar için kesinti oranı yüzde 60’a kadar çıkabilecek” dedi.
Adil ve Dengeli Haciz Sistemi
Yeni düzenleme ile hedeflenen, hem borçlunun geçimini korumak hem de alacaklıların alacaklarını daha etkin tahsil edebilmesi. Geliri düşük olan vatandaşların temel ihtiyaçları gözetilirken, yüksek gelirli borçluların ödeme yükümlülükleri gelir düzeyine göre artırılmış olacak.
Kademeli Kesinti Sistemi Nasıl İşleyecek?
-
Asgari ücret ve altı: Yüzde 10 kesinti
-
Orta gelirli çalışanlar: Orta kademede artan oranlar
-
Yüksek gelirli çalışanlar: Yüzde 60’a kadar kesinti
Aşıkgil, bu sistemin hem borçlu hem de alacaklı taraf açısından daha dengeli bir yapı oluşturacağını vurguladı.
Kaynak: İHA



