Vertigo Bir Semptomdur

Acıbadem Adana Hastanesi'nde görevli Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer, vertigonun aslında bir hastalık değil, bir semptom olduğunu belirtti. Vertigonun, Latince'de "dönmek" anlamına geldiğini ve hastalık bulgusu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncer, hastanın kendisinin veya çevresindeki her şeyin döndüğünü hissettiğini ifade etti.

Baş Dönmesinin Nedenleri ve Belirtileri

Baş dönmesinin genellikle iç kulaktaki denge merkezlerinin hastalıklarından kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Tuncer, iç kulaktaki denge sistemleri ile ilgili vertigonun işitme kaybı, çınlama, kulaklarda basınç hissi gibi belirtilerle birlikte görüldüğünü belirtti. En sık rastlanan periferik vertigo nedeninin "kulak kristallerinin yer değiştirmesi" olarak bilinen benign paroksismal pozisyonel vertigo olduğunu ifade etti.

Meniere Hastalığı ve Tedavisi

Prof. Dr. Tuncer, iç kulak sıvısının basıncının artması sonucu ataklar halinde seyreden Meniere hastalığının da bir vertigo sebebi olduğunu belirtti. Hastalığın belirtileri arasında şiddetli baş dönmesi, bulantı, kusma, kulakta basınç hissi ve işitme kaybı olduğunu söyledi. Tedavinin ataklar sırasında baş dönmesi, bulantı ve kusmayı iyileştirmek, sonrasında atakların sayısını ve şiddetini azaltmayı hedeflediğini açıkladı.

Diğer Nedenler ve Tedaviler

Vestibüler sinire yayılan enfeksiyon sonucu oluşan vestibüler nöronit hastalığı ve vestibüler migren gibi durumların da baş dönmesine yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Tuncer, bu durumların tedavisinin uzmanlık gerektirdiğini vurguladı. Vestibüler migrenin, uzun süren ciddi baş ağrısı atakları ve baş dönmesinin birlikte görüldüğü bir durum olduğunu belirtti ve tedavi sürecinin nöroloji uzmanları tarafından yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir: YAVUZ NALBANTBAŞI