İspanya’nın Asturias Bölgesinde Maden Faciası: 2 Madenci Yaşamını Yitirdi
İspanya’nın kuzeyindeki dağlık Asturias bölgesi, sabah saatlerinde derin bir acıya uyandı. Cangas del Narcea ilçesine bağlı Vega de Rengos’ta faaliyet gösteren bir kömür madeninin yer altındaki ikinci seviyesinde meydana gelen ani göçük, madencilik sektöründe yeniden güvenlik tartışmalarını gündeme taşıdı. İlk belirlemelere göre göçük altında kalan iki işçi kurtarılamadı.
Yer Altında Çöken Zemin Felaketi Getirdi
Yetkililer, eksi 2’nci kat olarak bilinen derin galeride ani bir çökme yaşandığını, bölgede çalışan ekiplerin hızlı bir şekilde müdahale etmesine rağmen iki işçiye ulaşıldığında yaşam belirtisi bulunmadığını açıkladı. Olay yerine sevk edilen arama-kurtarma timleri, göçüğün büyüklüğü nedeniyle dakikaların kritik olduğu bir süreci yürüttü.
Maden işletmesi, kazanın ardından tüm faaliyeti durdururken teknik ekiplerin çökmenin nedeni üzerine ön inceleme başlattığı öğrenildi. Bölge halkı ise madende görev yapan çalışanlar için işletme yakınında toplandı.
Madrid’den Taziye: “Acıları Yüreğimizde”
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada yaşamını yitiren madenciler için başsağlığı diledi. Sanchez mesajında, “Göçükte hayatını kaybeden madencilerin ailelerine, arkadaşlarına ve meslektaşlarına tüm sevgilerimi iletiyorum. Acılarını yürekten paylaşıyorum” ifadelerine yer verdi.
Kazanın ardından hükümetin ilgili birimleri, hem soruşturma hem de iş güvenliği prosedürlerinin yeniden değerlendirilmesi için bölgeye yönlendirildi.
Bölgede Soruşturma Genişletiliyor
Asturias, uzun yıllardır maden ocaklarıyla bilinen bir bölge olsa da son yıllarda güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtiliyordu. Ancak yaşanan son facia, yer altı çalışma koşullarının yeniden masaya yatırılması gerektiğini gözler önüne serdi. Teknik raporların tamamlanmasının ardından kazanın kesin nedeni kamuoyuyla paylaşılacak.
Göçük nedeniyle bölgedeki madenler için de ek güvenlik taramaları yapılacağı ifade edildi.




