ÖNEMLİ KONULAR

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüste son durumla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ceyhan, "Vaka sayısındaki azalma elbette ki çok önemli. Ancak sayı sıfır olsa dahi güvende değiliz" ifadelerini kullandı.Evdekal bize gezmeyi özletti. Şu sıralar hepimiz evlerimizdeyiz gezginler olarak, farklı uğraşlar ile vakitlerimizi değerlendiriyoruz. O uğraşlardan biri de yeni yerleri internetten okuyarak, görerek keşfetme. Koronavirüs'ün etkilerini yitirmesi ile gezmeye yeniden devam edeceğimiz önümüzdeki günler için hazırladığımız bu liste tam size göre. İşte Koronavirüs sonrası gezilebilecek 116 vizesiz ülke.

Havaların ısınmasıyla birlikte klima kullanımı salgın döneminde virüsün yayılmasına etki edip etmeyeceği sıkça dile getirilen sorulardan biri oldu. Kalabalık ortamlarda kullanılan klimaların bulaştırıcılığı hususunda endişeler artarken evlerde kullanılan klimaya veya vantilatörler de herhangi bir tehlike olmadığı savunuluyor. Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koranavirüs salgını döneminde klima kullanımına ilişkin bilinmesi gerekenleri Ülke TV'de yayınlanan Mehmet Acet'in moderatörlüğündeki Akşam Baskısı programında açıkladı. 

Klimanın olumsuz etkilediğinin kesin olduğunu söyleyen Mehmet Ceyhan, virüsün başladığı yer olan Çin’den bir örnek vererek durumu açıkladı. Ceyhan “Çin’de Ghanzu’da bir restoranda yan yana 7 koridordan oluşan bir restoranda üç tane yan yana masa ortadaki masaya virüsü taşıyan biri oturuyor. Klimanın hava akımı geldiği yön de bir grup oturuyor ve diğer grupta klimaya doğru oturuyor. O kişi, kendi masasının yüzde 50’sini enfekte ediyor, akımın olduğu yöndekilerin yüzde 75’ine bulaştırıyor. Klima tarafında olan dolayısıyla hava akımının virüsü daha az iletebileceği tarafa sadece yüzde 20’sini enfekte ediyor.” dedi.

KORONAVİRÜS HAVA YOLU İLE DEĞİL DAMLACIK YOLUYLA BULAŞIR

Klimanın virüsü dolaştırarak yaydığı düşüncesinin yanlış olduğunu dile getiren Mehmet Ceyhan, HEPA Filtre, havanın sirkülasyonunda havalandırmadan geçtiği anda virüsü süzdüğünü ve virüsün damlacık yoluyla bulaşmasına engel olamayacağını belirtti. Ceyhan, klimasız ortamda öksürüldüğünde ağızdan çıkan damlacıkların 1 buçuk metreye kadar ulaştığını fakat klima bulunan mekanda 3-4 metreye kadar gidebileceğini söyledi.

Mehmet Ceyhan, aile ile bir aradayken klimanın herhangi bir zararlı etkisinin olmadığına değindi ve sözlerine “Mümkün olduğunca klima açmayın. Ailenizle zaten bir aradasınız klima size bir şey yapmıyor. Bilmediğiniz insanlarla alışveriş merkezi, otel lobisi, uçak, otobüs gibi bildiğiniz insanların dışında insanlar varsa klima riskli.” şeklinde sözlerine devam etti.

Prof. Dr. Ceyhan, ortamların mümkün olduğunca doğal olarak havalandırılmasına dikkat çekerken temmuz ağustos sıcaklarında klimasız yaşamın zor olabileceğini doğal havalandırmanın mümkün olmadığı mekanlarda aradaki mesafeyi açarak ve maske kullanımına dikkat ederek klima açılabileceğini söyledi.

Mehmet Ceyhan, koronavirüs döneminde camilerde cemaatin nelere dikkat etmesi gerektiğini ise “İmamla müezzinin maskesiz duracağı anlar olacak o zaman da onlar, cemaatten 1 buçuk metre değil 3 metre uzakta duracaklar ya da araya şeffaf bariyer koyulacak.” şeklinde değindi.

KLİMALI ORTAMDA MESAFE EN AZ 2 METRE OLMALI

Klimanın gücünün ölçülerek testler yapıldığını kapasitesine gücünün farklılık gösterdiğini bu yüzden eğer mümkünse 3 metre mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini söylerken mümkün olmadığı durumlarda en azından 2 metrenin mutlaka olması gerektiğinin altını çizdi.

ŞAHSİ OTOMOBİL İÇİNDE KLİMADAN VİRÜS BULAŞMIYOR

Programın bir diğer konuğu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Meltem Özen, insanların şahsi araçları içinde yalnız veya aile bireyleriyle beraber yolculuk ederken klimadan virüs bulaşmayacağını, virüsün klimadan değil klima akımıyla iletildiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi