Kanser Çocukta Travma Oluşturabilir: Uzman Psikolog Tara Çapar Konuştu

Uzman Psikolog Tara Çapar, çocuk ve ergenlerde görülen kanserin, depresiflik, sinirlilik, endişe, suçluluk, yalnızlık, üzüntü gibi olumsuz hislere hatta travmaya neden olabileceğini belirtiyor. Kanserin yalnızca çocuğun değil, ailesinin de psikososyal açıdan etkilendiği bir süreç olduğunu vurguluyor.

Kanser Tedavisi ve Psikososyal Etkiler

Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloji Uzmanı Tara Çapar, kanserin her yaş grubundaki bireyin sağlığını tehdit ettiğini ifade ediyor. Kanser tanısı konulmuş çocukların yaşamında sosyal, duygusal ve davranışsal problemlere yol açtığını belirtiyor. Tedavi sürecinde çocukların fiziksel yan etkilerin yanı sıra ümitsizlik, belirsizlik, çaresizlik, korku gibi olumsuz ruh halleri yaşadığını aktarıyor.

Tedavi Sürecinde Çocuğun Duygusal Destek İhtiyacı

Çapar, tedavi sürecinde çocukların duygusal destek almalarının önemine işaret ediyor. Beden imajındaki değişikliklerin çocukların okul ve arkadaşlarından uzaklaşmasına neden olabileceğini ve bu durumun tedaviye uyumu olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Oyun ve Sanatın Rolü

Psikolog Çapar, çocuklara kanser teşhisi konmuş bireylerin tedavi sürecinde oyun, müzik, resim gibi faaliyetlerle kendilerini ifade etmelerinin önemini vurguluyor. Bu faaliyetlerin çocukların ruh halini olumlu etkileyebileceğini söylüyor.

Aileler İçin Psikososyal Destek

Ailelere, çocuklarının kanserle mücadele sürecinde psikososyal destek sağlamanın önemini anlatıyor. Ailelerin çocuklarına hastalık ve tedavi süreci hakkında uygun bir dille bilgi vermesi gerektiğini vurguluyor.

Evcil hayvanlarla evi doldurmak hastalık! Evcil hayvanlarla evi doldurmak hastalık!

Kanserin çocuklar üzerindeki psikososyal etkilerini göz önünde bulundurarak, uzmanların ve ailelerin çocuklara sağlayacakları destekle bu süreci en az zararla atlatmalarının önemine dikkat çekiyor.

Muhabir: MELİHA KÜÇÜKÖNDER