Deprem sonrası sağlıkta toparlanma süreci hız kazandı
Kahramanmaraş, 6 Şubat 2023’te yaşanan büyük depremlerle birlikte sağlık alanında da ağır kayıplar yaşamıştı. Kentte 4 hastane ağır hasar alarak yıkılmış, sağlık kurumlarının büyük bölümü hizmet dışı kalmıştı. Ancak devletin hızlı müdahalesiyle başlatılan yatırımlar, kısa sürede meyvesini verdi.
Vali Mükerrem Ünlüer, sağlık altyapısına dair yaptığı açıklamada, kentte 3 devlet hastanesinin tamamlanarak hizmete açıldığını belirtti. Ayrıca 3 büyük hastanenin inşaatının sürdüğünü ve birinci basamak sağlık tesislerinin yaygınlaştırıldığını aktardı.

Güncel sağlık verileri açıklandı
İl genelindeki sağlık kurumlarının güncel durumu şu şekilde:
|
Sağlık Göstergesi
|
Deprem Öncesi
|
Deprem Sonrası
|
Güncel Durum
|
|---|---|---|---|
|
Kurum Hizmet Binası
|
14
|
13
|
21
|
|
Hastane Sayısı
|
20
|
16
|
20
|
|
Aile Sağlığı Merkezi Sayısı
|
126
|
103
|
125
|
|
112 Acil İstasyon Sayısı
|
46
|
46
|
51
|
|
Yatak Sayısı
|
3.158
|
1.766
|
3.417
|
|
Poliklinik Oda Sayısı
|
533
|
366
|
638
|
Vali Ünlüer, yatak kapasitesinin deprem öncesine göre yüzde 8 oranında arttığını ve sağlık sisteminin daha güçlü hale geldiğini vurguladı.
Açılan hastaneler ve devam eden projeler
Depremin ardından Kahramanmaraş’ta sağlık yatırımları hız kazandı. Tamamlanan projeler arasında:
-
Kahramanmaraş Devlet Hastanesi (400 yatak)
-
Nurhak Devlet Hastanesi
-
Türkoğlu Devlet Hastanesi
Toplamda 6 milyar 281 milyon TL proje bedeliyle inşa edilen bu hastaneler, şu anda aktif olarak hizmet veriyor.
Devam eden projeler ise şunlar:
-
Yörük Selim Şehir Hastanesi (1.000 yatak)
-
Yeni Kahramanmaraş Devlet Hastanesi (600 yatak)
-
Afşin Devlet Hastanesi (150 yatak)
Bu 3 projenin toplam yatırım bedeli 17 milyar 328 milyon TL olarak açıklandı.
Vali Mükerrem Ünlüer ayrıca, birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik yatırımların da sürdüğünü ifade etti. Şu anda 25 adet sağlık tesisinin inşaatı devam ederken, 17 tesisin ihale süreci yürütülüyor. Bu tesisler tamamlandığında, kentteki sağlık hizmetlerine erişim daha yaygın ve dengeli hale gelecek.
Muhabir: YASEMİN ÇOLAK


