Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinin ardından altyapı sisteminde ciddi hasar meydana geldi. Büyükşehir Belediyesi, yüzde 70’e ulaşan su kayıplarını azaltmak ve sistemi güçlendirmek amacıyla büyük bir altyapı yenileme çalışması başlattı.
Altyapı İçin 200 Milyon Euroluk Dev Yatırım
Cumhurbaşkanlığı desteğiyle başlatılan projede 671 kilometre içme suyu hattı, 590 kilometre kanalizasyon, 61 kilometre yağmur suyu hattı ve 21 içme suyu deposunun yapımı planlanıyor. Toplam yatırım tutarı 200 milyon euro olarak açıklandı.
Hedef: 2 Yılda Altyapının Yüzde 60'ı Yenilenecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, "Altyapımızın yüzde 60’ını iki yıl içinde yenilemeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla su kaybı oranı yüzde 60’a kadar indirildi. Amacımız Kahramanmaraş’ı en sağlam altyapıya sahip şehirlerden biri yapmak" dedi.
Elbistan, Pazarcık ve Diğer İlçelere Altyapı Hamlesi
Yatırım sadece merkezle sınırlı değil. Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu, Çağlayancerit, Andırın ve Göksun gibi ilçelerde de kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Elbistan’da 227 km içme suyu ve 141 km kanalizasyon hattı; Pazarcık’ta 120 km kanalizasyon ve arıtma tesisi yapılıyor.
360 Rezerv Alan İçin Yeni Altyapı Projeleri Hazır
Deprem sonrası kurulan yeni yerleşim alanlarının altyapısı için de yoğun mesai harcanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ iş birliğinde 360 rezerv alana ait projelerin büyük kısmı tamamlandı, diğerleri ise yapım aşamasında.
Yeni Projelerle Kırsalda da Büyük Değişim
21 Nisan’da ihalesi yapılacak projeler arasında Ayranpınarı, Ilıca ve Kale bölgeleri de yer alıyor. Bu projelerle içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının yanı sıra atık su arıtma tesisleri de inşa edilecek.
“Geleceğin Kahramanmaraş’ını İnşa Ediyoruz”
Başkan Görgel, “Sadece bugünü değil, yarının ihtiyaçlarını da gözeterek hareket ediyoruz. Hedefimiz, Kahramanmaraş’ı altyapıda Türkiye’nin örnek şehirlerinden biri haline getirmek” diyerek çalışmalara kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.