Tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlere ilişkin azami fiyat tarifelerinde önemli bir değişikliğe gidildi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
“Ticaret Bakanlığı Tarafından Hazırlanan Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme ile azami fiyat tarifelerinin hazırlanması, onaylanması ve itiraz süreçlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi.
Yönetmelik değişikliğiyle, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu’na tabi odaların, üyeleri tarafından üretilen ve esnaf odalarının tarifesine konu edilen mal ve hizmetlere ilişkin yetki ve sorumlulukları açık biçimde tanımlandı. Düzenlemede, “Bakanlık” ibaresinin açıkça Ticaret Bakanlığı olduğu vurgulandı.
Yeni düzenlemeye göre, odalar tarafından hazırlanacak azami fiyat tarifelerinin;
-
Yönetim kurulu teklifi
-
Meslek komitesi görüşü
-
Meclis onayı
aşamalarından geçmesi zorunlu hale getirildi. Yönetim kurulu ve meclis kararları için süreler net olarak belirlendi.
Yönetmelikte yapılan en dikkat çekici değişikliklerden biri simit ve ekmek fiyatlarına ilişkin oldu. Simit ve Türk Gıda Kodeksi kapsamında yer alan ekmek tarifelerinin belirlenmesi sürecinde Ticaret Bakanlığı’nın görüşünün alınması zorunlu hale getirildi. Bakanlığın olumsuz görüş bildirmesi halinde ilgili tarife uzlaşma komisyonuna sevk edilecek.
Uzlaşma komisyonu; ilin en büyük mülki idare amiri veya görevlendireceği yardımcının başkanlığında, Ticaret İl Müdürlüğü, Defterdarlık, Belediye, ilgili oda ve esnaf odaları birliği temsilcilerinden oluşacak şekilde yeniden düzenlendi. Komisyonun, itirazları en geç 15 gün içinde karara bağlaması hükme bağlandı.
Uzlaşma komisyonu, yapılan itirazlar sonucunda tarifeyi onaylayabilecek ya da reddedebilecek. Ret kararı verilmesi halinde ilgili oda, yeni bir tarife hazırlayabilecek veya ticari davalara bakmakla yetkili mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme kararlarının kesin olacağı düzenlemede açıkça belirtildi.
Hazırlanan azami fiyat tarifelerinin, en geç 10 gün içinde ilgili belediyelere, mülki idare amirliklerine ve esnaf ve sanatkârlar odaları birliğine bildirilmesi zorunlu hale getirildi.




