Türk Kızılay Afet İyileştirme Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülen “Duygularımı Birlikte Çiziyorum” adlı proje, Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilen etkinliklerle dikkatleri üzerine çekti. Proje kapsamında, Türkoğlu 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu ve hükümlü kadınlarla bir araya gelindi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Özel Bir Etkinlik

Etkinlik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlendi. Tutuklu ve hükümlü kadınlar, sanat terapisi kapsamında “Lunapark” temalı çizim çalışmaları yaptı. Bu etkinlik, kadınların duygularına dokunmak ve onlara psikososyal destek sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar, kendi duygularını ve anılarını çizimle ifade etme fırsatı buldular.

Türk Kızılay Toplumsal Hizmet Merkezi PSS ve Sağlık Sorumlusu Merve İngeç, kadınların sanat terapisiyle duygusal iyileşme süreçlerine katkıda bulunduklarını aktardı.
Merve İngeç, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremlerinin ardından sahada olduklarını belirterek, yaklaşık 1,5 yıldır afetzedelere destek olduklarını söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, farklı gruplara ulaşmak ve kadınlarla empati kurabilmek için bu etkinliği düzenlediklerini aktaran İngeç, kadınların “lunapark” temasını çizmeye başladıklarında eski çocukluk anılarına dair hatıralarını paylaştıklarını ifade etti.

Çizimlere yansıyan renkler, kadınların duygu durumlarını ve iç dünyalarını gözler önüne serdi.
İngeç, kadınların başlangıçta sadece çocukların çizeceği bir şey gibi düşündükleri “lunapark” çizimlerine, zamanla kendi çocukluk dönemlerine dair izler ve sevdiği oyuncakları çizerek başladıklarını belirtti. Resimlerin başlangıcında koyu renklerin tercih edildiğini, ancak etkinlik ilerledikçe renklerin açıldığını ve çizimlerin renkli bir hal aldığını gözlemlediklerini aktardı. “Çocukluk zamanlarından gelen hatıralar, kadınların çizimlerine ve renk seçimine yansıdı. Yüzlerindeki mutluluğu gözlemleyebiliyoruz,” diyen İngeç, etkinliğin olumlu sonuçlarını vurguladı.

Çizimlerin arşivlenmesi, gelecekte sergilenmek üzere önemli bir adım olacak.
Merve İngeç, etkinlikte çizilen resimlerin şu an için arşivlendiğini, ancak ilerleyen zamanlarda bu eserlerin Türk Kızılay merkezlerinde sergilenebileceğini belirtti. Böylelikle, hem kadınların duygusal iyileşme süreçleri desteklenecek hem de sanat aracılığıyla topluma mesajlar verilecek.
Kaynak: AA