Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında gerçekleştirilen Finansal İstikrar Komitesi toplantısında, ilk kez konut sahibi olacak vatandaşlar için kredi koşullarında kapsamlı bir değişiklik masaya yatırıldı. Dar gelirli kesimin konuta erişimini artırmayı hedefleyen yeni modelde, faiz oranlarından kredi limitlerine kadar birçok başlıkta esneklik planlanıyor.

Finansal İstikrar Komitesi, önceki gün Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde toplandı. Toplantıda bankacılık sektörünün mevcut durumu değerlendirilirken, özellikle ilk kez konut alacak vatandaşlara yönelik kredi sınırlamaları öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı.

Kahramanmaraş’ta Araçlar Çukura Düşüyor, Öztunç Belediyeyi Eleştirdi
Kahramanmaraş’ta Araçlar Çukura Düşüyor, Öztunç Belediyeyi Eleştirdi
İçeriği Görüntüle

Komite toplantısında, mevcut yüksek faiz ortamında konuta erişimin zorlaştığına dikkat çekilirken, sosyal dengeyi gözeten yeni bir kredi mekanizması üzerinde çalışıldığı vurgulandı.

Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Genel Başkanı Hakan Akçam, dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi için devlet destekli yeni bir modelin hazırlık aşamasında olduğunu söyledi.

Akçam, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamalara işaret ederek, “Finansal istikrar komitesindeki değerlendirmelerde, dar gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştıracak farklı bir kredi modeli üzerinde çalışıldığı ifade edildi. Bu sistemle birlikte krediye ulaşım daha erişilebilir hale gelecek” dedi.

Planlanan düzenlemeye ilişkin öngörülerini paylaşan Akçam, yeni sistemde dikkat çeken başlıkları şöyle sıraladı:

  • Konut kredisi faiz oranlarının yaklaşık yüzde 1,20 seviyelerine çekilmesi

  • Mevcut 2 milyon liralık kredi limitinin artırılması

  • Vade sürelerinin uzatılması

  • Aylık taksitlerin daha ulaşılabilir seviyelere indirilmesi

Akçam, bu uygulamanın ilk etapta devlet bankaları aracılığıyla hayata geçirilmesinin beklendiğini belirterek, devlet güvencesinin sistemin başarısını artıracağını ifade etti.

Konut kredilerinde sağlanacak olası kolaylıkların piyasada fiyat artışlarına yol açmaması gerektiğine dikkat çeken Akçam, gayrimenkul sektörüne de önemli uyarılarda bulundu.

“Kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte konut fiyatlarının suni şekilde yükseltilmesi kabul edilemez” diyen Akçam, Bakanlık ve ilgili kurumların bu konuda denetim mekanizmalarını etkin şekilde işlettiğini vurguladı.

Yeni kredi modelinin yalnızca satışları değil, kiralık konut piyasasını da doğrudan etkileyeceğini belirten Akçam, arz-talep dengesinin önemine dikkat çekti.

“Gayrimenkulde arz arttıkça ve talep karşılandıkça fiyatların normal seviyelere dönmesi kaçınılmazdır. Gün içinde dahi fiyat artıran ev sahipleriyle ilgili şikayetler alıyoruz. Biz emlak danışmanları olarak fırsatçılığın değil, piyasa gerçeklerinin yanındayız” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın son dönemde attığı adımların kredi faizlerine de yansımasını beklediklerini dile getiren Akçam, önümüzdeki aylarda konut kredisi faizlerinin kademeli olarak gerileyebileceğini söyledi.

“Faizlerin her ay aşağı yönlü seyretmesini bekliyoruz. Konut kredisi faizleri de buna paralel olarak düşecektir. Bu düzenleme, hükümetin dar gelirli vatandaşlara yönelik önemli bir sosyal politika adımıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: SERPİL KARA