Ticaret Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan Hal Yasası’nda sona yaklaşıldı. Kamuoyu görüşüne açılan yeni düzenleme ile sebze-meyve fiyatlarının üreticiden tüketiciye ulaşana kadar katlanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde, Kahramanmaraş’taki zincir marketler de dahil olmak üzere tüm perakendeciler, sebze ve meyve reyonlarının yüzde 20’sini doğrudan üreticiden alacak ürünlere ayırmak zorunda olacak. Bu adım, aracıların azaltılmasıyla hem üreticinin daha fazla kazanmasını hem de tüketicinin daha uygun fiyatla ürün almasını sağlayacak.
50 Milyon TL’ye Varan Ceza
Düzenlemeye göre yükümlülüklere uymayan marketlere yıllık 50 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca üreticilere kira, nakliye, arsa ve depolama desteği sağlanarak ürünlerin doğrudan piyasaya ulaşması kolaylaştırılacak. Komisyoncuların kendi aralarında mal devri yapması ve satış gerçekleştirmesi yasaklanırken, piyasayı manipüle ettiği belirlenen kişilere verilen ceza da artırılacak. Mevcut durumda 177 bin lira olan ceza tutarı yeni düzenleme ile 1 milyon liraya çıkarılacak. Bozulmuş ürünleri çöpe döken veya uygunsuz alanlarda bertaraf edenlere de 200 bin lira para cezası kesilecek.
Kahramanmaraş’ta Beklenti Artıyor
Kahramanmaraşlı üreticiler, düzenlemenin özellikle yerel çiftçiye nefes aldıracağı görüşünde. Market raflarının doğrudan üreticiye açılmasının, şehirdeki tarımsal üretimin canlanmasına katkı sağlaması bekleniyor. Tüketiciler ise fiyatlarda düşüş yaşanmasını umut ediyor.
1 Ekim’den Sonra Meclis’te
Hal Yasası düzenlemesinin 1 Ekim’den sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor. Yasanın kabul edilmesi halinde Kahramanmaraş’taki marketlerde raf düzeni değişecek ve doğrudan üreticiden alınan ürünler vatandaşın karşısına çıkacak.




