Kentin 1800 rakımlı yaylalarında üretim yapan göçerler, süt ve peynir üretimiyle kent ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Ahir Dağı Yedi Kuyular, Milcan ve İbolar yaylalarında yaklaşık 50 bin küçükbaş hayvanla üretim yapılan bölgede, göçerler 4 aydır yaylalarda yaşıyor.
Göçerler, Ahir Dağı, Engizek ve Milcan dağlarında günlük hayatlarını çadırlarda sürdürerek üretim yapıyor. Üretilen sütlerin bir kısmı tarhanalık yoğurt ve peynir, kalan kısmı ise dondurma sektörüne gönderiliyor. Yaklaşık 7 ay süren yayla üretimiyle göçerler, hem geleneksel yöntemlerle gıda üretiyor hem de kent ekonomisine katkı sunuyor.

Kahramanmaraş’ta toplam 1 milyon 500 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Bunun 400 bine yakını yaylalarda, geri kalanı ise kışlak ve ovalardaki meralarda otlatılıyor. Küçükbaş hayvanlardan yıllık 400 bin ton süt üretimi yapılırken, bölgede hayvancılıkla uğraşan 3 bin 500 kişinin üretiminin yüzde 50’si dondurma, yüzde 50’si peynir olarak değerlendiriliyor.

Göçerler, sıcakların devam ettiği günlerde koyun ve keçilerini sabahın ilk ışıklarında meralara çıkarıp akşam saatlerine kadar otlatıyor. Akşam eve dönüşte ise sağım işlemi gerçekleştiriliyor. Tatlı bir telaşe içinde kent ekonomisine katkı sağlayan göçerler, ekim ayı geldiğinde sürüleriyle birlikte yaylalardan inişe geçiyor.
Kahramanmaraş’ın yayla üretimi, hem geleneksel tarım ve hayvancılık kültürünün yaşatılmasına hem de yerel ekonominin canlanmasına önemli bir destek sağlıyor. Yetkililer, göçerlerin üretim sürecinin takip edildiğini ve sağlıklı süt ile ürünlerin piyasaya ulaştırıldığını belirtiyor.




