Kahramanmaraş’ta Tüm Deprem Konutlarının İhalesi Tamamlandı Kahramanmaraş’ta Tüm Deprem Konutlarının İhalesi Tamamlandı
İddialara göre 26 Aralık 2024’te yapılan ihalede, Tufanpaşa Mahallesi'nde inşa edilecek projeyle ilgili detaylar, özellikle rekabet koşulları ve teklif miktarları açısından şüpheleri gündeme getirdi.
Teklif Sayısının Düşüklüğü ve Rekabet Sorunları
İhaleye yalnızca tek bir teklif verilmesi, rekabetin sağlanıp sağlanmadığına dair ciddi soru işaretleri oluşturdu. İhalenin yalnızca bir geçerli teklifle sonuçlanması, bazı kesimler tarafından “Adrese teslim ihale mi yapıldı?” iddialarını gündeme getirdi. Bu durum, kamusal kaynakların nasıl kullanıldığı ve ihaleye davet edilen firmaların sayısı ile ilgili şeffaflık taleplerini de artırdı.
İhale Miktarı ve Kırım Oranı
İhalenin yaklaşık maliyeti 18 milyon 645 bin 499 TL olarak belirlenirken, sözleşme tutarı 18 milyon 395 bin TL olarak açıklandı. Ancak, iki tutar arasındaki fark yalnızca %1,34 seviyesinde kaldı. Bu kadar düşük bir kırım oranı, ihaledeki rekabetin yetersiz olduğu ve şartların avantajlı hale getirildiği yönünde eleştirileri beraberinde getirdi.
Pazarlık Usulünün Tercih Edilmesi
Pazarlık usulü ile yapılan bu ihalede, teklif sayısının bu kadar düşük olması ve kırım oranının neredeyse yok denecek kadar az olması, "adrese teslim" yaklaşımını düşündüren bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. İhaleye hangi firmaların davet edildiği, hangi koşullar altında bu ihale sürecinin gerçekleştirildiği gibi sorular ise hala yanıtsız.
Kamu Yararı ve Şeffaflık
Gençlik Merkezi yapım ihalesinin kamu yararına uygun bir şekilde gerçekleştirildiği ve şeffaflık ilkelerine ne kadar uyulduğu, özellikle kamuoyunun en çok tartıştığı konular arasında yer alıyor. Bu süreçte devletin ve yerel yönetimlerin nasıl bir yaklaşım sergilediği, ihalenin ardından yapılacak açıklamalarla daha net bir şekilde ortaya çıkacak gibi görünüyor. Kamu yararının ön planda tutulup tutulmadığına dair açıklamaların yapılması, sürecin güvenilirliğini sağlamak için kritik öneme sahip.
Kaynak: https://www.kamuajans.com/kamudan-haber/adrese-teslim-ihale-mi-kahramanmarasta-dikkat-ceken-ihale-60