Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Nisan itibarıyla doğal gaz faturalarında kademeli tarifeye geçileceğini duyurdu. Yeni sistemde illere göre belirlenen tüketim ortalamaları esas alınacak. Ortalama tüketimin yüzde 75’ini aşan aboneler devlet desteğinden yararlanamayacak.
Yeni modelde Türkiye genelinde tek bir sınır uygulanmayacak. Bakanlık, her ilin iklim koşullarını dikkate alarak ayrı ayrı ortalama tüketim miktarlarını belirleyecek. Böylece soğuk illerde yaşayan vatandaşların dezavantaj yaşamasının önüne geçilecek.
Belirlenen ortalama tüketimin yüzde 75 üzerine çıkan aboneler devlet desteğinden çıkarılacak. Örneğin Ankara ve İstanbul’da kış aylarında ortalama tüketim 200 metreküp ise, 350 metreküp ve üzeri tüketim yapanlar destek alamayacak. Yaz aylarında ortalama düşük olduğu için sınır da aşağı çekilecek.
Türkiye’de yaklaşık 21,8 milyon doğal gaz abonesi bulunuyor. Yeni düzenlemeden yaklaşık 2,8 milyon abone etkilenecek, geriye kalan 19 milyon abone devlet desteğinden yararlanmaya devam edecek.
Mevcut sistemde devlet, doğal gaz faturalarının yaklaşık yüzde 45’ini karşılıyor. Bin liralık bir faturada vatandaş 550 lira öderken, kalan 450 lira Hazine tarafından ödeniyor. Yeni modelle bu desteğin daha hedefli kullanılması amaçlanıyor.
Özellikle büyük ve müstakil evlerde yaşayan, yüksek tüketim yapan aboneler sistem dışında bırakılacak. Bakanlık, bu grubu yüksek gelirli olarak değerlendirerek desteklerin daha adil dağıtılmasını hedefliyor.



