Kahramanmaraş’ta bilgisayar programcısı genç, sevdiği baba mesleği olan arıcılığı tercih ederek arılarla dost oldu.
Türkoğlu ilçesi Uzunsöğüt Mahallesi’nde yaşayan bilgisayar programcılığı mezunu 21 yaşındaki İbrahim Kızıl, mesleğini devam ettirmek yerine sevdiği işi olan baba mesleğini seçti. Arıların balından iğnedeki zehrine kadar her şeyinin şifa olduğunu ifade eden Kızıl, arıcılığın kendisine farklılık kattığını söyledi.

“Kendimi bildim bileli bu mesleğin içindeyim” diyen Kızıl, “Türkoğlu ilçesinde doğdum, büyüdüm. Liseyi Göksun ilçesinde okudum. Bilgisayar programcısı olarak eğitimimi tamamladım. Mesleğime devam etsem güzel olurdu ama arıcılık bana daha iyi geldi. Bu meslek bana babamdan kalacak. Babam bu mesleği 30 yıldır yapıyor. Ben de kendimi bildim bileli bu mesleğin içindeyim. Her şeyini öğrendim. Arılarla temas kurdum. Sanki bir dost, arkadaş gibiyim. Çünkü arılar çok iyi hayvan. Her şeyleri şifa. İğneleri dahi, zehirleri bile şifa” dedi.

Arılardan verim alabilmek için onları gezdirdiklerini ifade eden Kızıl, şunları söyledi: “Üretimlerimiz kaliteli, ballarımız organik. Polenlerimiz arı ekmeği dediğimiz şey, çok şifalı. Ben bu mesleği ondan sevdim. Malum, babamın yaşı ilerledikçe bu mesleği kardeşlerimizden birisi yapmalıydı. Ben de bu mesleği seviyorum ve ele aldım. Biz arılarımızı gezdiririz. İlkbahar arıları Hatay Dörtyol’a götürüyoruz. Orada portakal, mandalina, limon gibi birçok çiçekleri gezdirip üretim sağlarız. Daha sonra arıları Uzunsöğüt köyüne getiririz. Köyde 20 gün kalır, sonra Göksun Mahutbey ve Bozhüyük dağlarında arılar petek örmeye başlar” dedi.

Arıların binlerce çiçeğe konduğunu ve organik bal ürettiklerini anlatan Kızıl, “Binbir çiçek çeşitleri olur dağlarda. Dağ kekiği derler, o olur doğada. Arılar, ne bulurlarsa en organik şekilde, en güzel şekilde bal yaparlar. Binlerce çiçeklere konarlar, polen toplarlar, bal toplarlar, ördükleri peteklere stok yaparlar. İçinde arılara kışlık yiyecek bırakırız, geri kalanı biz alırız” ifadelerini kullandı.




