Dünyaca ünlü çay markası Lipton, Türkiye’de yaklaşık 39 yıldır sürdürdüğü üretim faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı. Rize’deki iki büyük tesisi Özgür Çay A.Ş.’ye devreden şirketin bu adımı, çay sektöründe önemli yankılar uyandırdı.
Rize ve Fındıklı ilçelerinde yer alan tesisler, 1980’lerden bu yana Lipton’un Türkiye operasyonlarının merkezini oluşturuyordu. Yapılan anlaşmayla birlikte mülkiyet Özgür Çay’a geçerken, devir süreci Rekabet Kurulu’nun onayına tabi tutuldu. Kurul’un onayı tamamlandığında, Özgür Çay tesisleri kendi üretim modeline entegre edecek ve Türkiye çay sektöründe rekabetin yönü yeniden şekillenecek.
Lipton, üretimden çekilse de Türkiye pazarından tamamen ayrılmıyor. Marka, faaliyetlerini Lipton Gıda ve Çay Sanayi ve Ticaret A.Ş. çatısı altında sürdürecek, yerli tedarikçilerle çalışmaya devam edecek. Ayrıca şirket, Sakarya’da 2025 yılında faaliyete geçireceği yeni inovasyon ve paketleme tesisini Türkiye operasyonlarının merkezine konumlandırmayı planlıyor.
Kahramanmaraş’ta da uzun yıllardır satışta olan Lipton çayları, artık raflarda bulunamayacak. Yerli üreticilerin etkisinin artması ve Özgür Çay’ın devraldığı tesisleri nasıl yöneteceği merakla bekleniyor. Sektör uzmanları, Lipton’un bu kararının artan maliyetler, değişen tüketici alışkanlıkları ve küresel rekabetle bağlantılı olduğunu belirtiyor.
39 yıllık köklü geçmişiyle Lipton, Türkiye çay sektöründe özellikle Karadeniz bölgesinde uzun yıllar etkili oldu. Kahramanmaraş’taki tüketiciler ise alıştıkları çayı artık başka alternatiflerden temin etmek zorunda kalacak. Bu gelişme, hem tüketiciler hem de yerli üretici firmalar için yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.


