Kahramanmaraşlı ünlüler arasında çeşitli alanlarda başarı elde etmiş birçok kişi bulunmaktadır. İşte Kahramanmaraşlı bazı ünlüler:

indir (15)

 Cem Özer: Türk Televizyonunun Ünlü Oyuncusunun Sıra Dışı Hayatı ve Unutulmaz Eserleri! Sen Benimsin, O Hayat Benim, Buyur Burdan Kaç gibi yapımlarla tanınan Cem Özer'in özel dünyasına dair sırlar burada!

Cem Özer, 5 Ekim 1959 tarihinde Göksun, Kahramanmaraş'ta doğdu. Annesi Arşalus İçtilop Ermeni, babası ise Çerkes kökenlidir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni yarım bırakan sanatçı, Dostlar Tiyatrosu gibi topluluklarda çalıştı. Laf Lafı Açıyor programı ile televizyon kariyerine adım atan Özer, Tarkan, Cem Yılmaz gibi isimleri ilk kez televizyona çıkarttı. Şansını Dene yarışmasında yarışmacı olarak görev aldı ve çeşitli sinema film ve dizilerinde rol aldı.

Dilber Ay, 1 Ocak 1956'da Kahramanmaraş'ta doğdu. Türk halk müziği sanatçısı olarak bilinen Dilber Ay, Barak havaları ve özellikle 1981 yılında seslendirdiği "Meyrik" türküsüyle geniş bir hayran kitlesi edindi. Adıyaman türküsü olan "Tavukları pişirmişem" ile de büyük bir fenomen haline geldi. dilberay

2011-2015 yılları arasında Dilber Ay, "Kadere Mahkûmlar" adlı televizyon programını sundu. Bu programda, tam teşekküllü bir hapishane simülasyonu içinde, demir parmaklıkların ardından arabesk şarkılar seslendirdi. Bu dönemde farklı bir konseptle dikkat çeken program, izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

13 yaşında iken 50 yaşında bir erkekle evlendirildi. Bu evlilikten Satı ve Filiz isminde iki kız çocuk sahibi oldu. İkinci evliliğini 16 yaşındayken yanına kaçtığı teyzesinin oğluyla yaptı,Ünal isminde bir erkek çocuk sahibi oldu. Üçüncü evliliğini, Almanya'da tanıştığı İbrahim Karakaş ile 1998 yılında yapmıştır.

Yaşamını Düzce'de bulunan ikametinde geçiren Dilber Ay, geçirdiği kalp krizi sonucu 29 Nisan 2019 tarihinde Ankara'daki bir hastanede 63 yaşında öldü. Cenazesi 30 Nisan 2019'da Düzce'ye getirilerek şehir mezarlığında defnedildi.

Kazım Kanat: Türk gazeteci ve spor yazarı.

1954 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde doğdu. Öğretmen Mehmet Kanat ile Ayşe Kanat'ın dört çocuğundan biri. Liseyi İskenderun'da, Gazetecilik Okulu'nu İstanbul'da bitirdi.

kazim-kanat

TV'de "yılın yorumcusu" ödülünü aldı. Radyo'da "yılın programcısı" ve "yorumcusu" seçildi. Yazılı medyada ise çok sayıda (haber, yorum, araştırma ve fotoğraf) dallarında ödüller aldı.

35 yıldır mesleğini sürdüren Kanat Beşiktaş konusunda ayrıntılı yazılar yazdı. Spor dergilerinde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. Hürriyet, Sabah ve Akşam gazetelerinde muhabir ve spor müdürüydü.

1999 yılında kansere yakalandı. Bodrum'da uzun süre yaşadı.

24 Eylül 2008 tarihinde vefat etti.

Ali Tufan Kıraç ya da bilinen sahne adıyla Kıraç 17 Haziran 1972; Göksun, Kahramanmaraş doğumlu Türk bestekâr ve müzisyen.

indir (16)

Öğretmen bir babanın çocuğu olarak ilköğrenimine doğduğu şehir olan Kahramanmaraş'ta başladı. 1982’de ilkokul dördüncü sınıftayken babasının tayini nedeniyle ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul Hasköy’de tamamladı.

Lise eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümüne girdi. 1992 yılına gelindiğinde Ortaköy'de bir barda sahne hayatına başladı. Kendi müziğini daha geniş kitlelere duyurma, paylaşma arzusu sonucu 1994 yılında ilk demo kasetini hazırladı. Bir arkadaşının aracılığıyla TMC Film ile tanıştı. 1998 yılı Mayıs ayında ilk albümü Deli Düş piyasaya sürüldü. "Dağların Kadını", "Talihim Yok Bahtım Kara" ve "Ben Yolumu Bulurum" şarkılarına klip çekildi.

Mehmet ÇEVİK Dizi Oyuncusu


Usta oyuncu Mehmet Çevik, oyunculuk kariyerine Diriliş Ertuğrul dizisinde canlandırdığı Deli Demir karakteri ile devam etmektedir. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro bölümünden mezun olan Çevik, aslen Kahramanmaraş Elbistanlıdır ve Elbistan'da doğmuştur.

indir (17)

1986 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Devlet Tiyatrosu Müdürlüğünce Türkiye'deki tiyatro çalışmalarını aktarmak üzere Kıbrıs Devlet Tiyatrosuna gönderildi. 1997 yılından bu yana Kocaeli Şehir tiyatrolarında sanatçı olarak görev yapmakta. Sağır Oda'da radikal dinci Zahit ve Menekşe ile Halil'de kötü baba Hasan rolünde başarılı bir performans göstermiştir. TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul isimli dizide Deli Demir karakterini canlandırmıştır.

Mahir İPEK Tiyatro Oyuncusu

indir (18)

Tiyatro Yönetmen Yardımcısı - tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. 1972, Afşin / Kahramanmaraş doğumlu. Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu. 1998’de kendisi gibi oyuncu olan Veda Yurtsever İpek’le evlenmiş, 2003 yılında bir çocukları dünyaya gelmiş, 20 yıllık evlilikten sonra 23 Aralık 2018 tarihinde boşanmışlardır.

Mahir İpek, tiyatro oyunculuğu yanı sıra, 2001 yılından buyana çok sayıda sinema filmi, tv filmi ve tv dizilerinde rol almaktadır. Geniş Aile, Seksenler ve Zengin Kız Fakir Oğlan dizileri ile ünlenmiştir. Show tv’de gösterimi devam eden Güldür Güldür Show’da Hayati karakterini canlandırmaktadır.  Yeni projelerde yer almayı sürdürmektedir.

Mahzuni ŞERİF Halk Ozanı

Asıl adı Şerif Cırık olan Mahzuni Şerif, 17 Kasım 1939'da Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinin bugünkü adıyla Tarlacık olarak bilinen Berçenek köyünde, Döndü ve Zeynel Cırık çiftinin oğulları olarak dünyaya geldi.

mahzuni-serif

12 yaşından itibaren amcası Aşık Fezali (Behlül Baba)`den saz çalmayı öğrendi, Alevi yol ve erkanı ile tasavvuf bilgisini Şakir ve Cırık Baba`dan öğrendi. Cırık Baba, saz çalıp nefesler de söyleyen bu kara kuru mahcup delikanlıya "Mahzuni" mahlasını verdi.

Şerif Çırık bir yandan Mahzuni mahlasıyla deyişler çalıp söylerken bir yandan da Mersin`de Astsubay Okuluna devam eder. 1960 yılında Ankara Ordu Donatım Teknik Okulu`na devam eden Aşık Mahzuni, sonunda ordudan kendini kovdurtarak istediği yaşam biçimine kavuşur.

Artık Mahzuni`nin mekanı şıkları, ozanların buluştuğu muhabbet sofraları olur. Ankara`da elinde sazı sık sık usta aşıkların sofralarına konuk olur. İsmini yeni yeni duyurduğu yıllarda Aşık VEYSEL ve diğer ünlü ozanlar tarafından tanınıyordu. Henüz yirmili yaşlarının başında, ilk plağı "İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım"ı yaptı.

Anadolu halk ozanlığı geleneğinde önemli bir kilometre taşı olan, son yüzyılda yaşayan en ünlü halk ozanı, yazılı basın ve televizyon kuruluşları tarafından "yüzyıla damgasını vuran ozan" olarak tanımlandı.

17 Mayıs 2002`de Köln`de hayatını kaybeden sanatçı, hiçbir halk ozanına, sanatçıya, hatta politikacıya kolay kolay nasip olmayacak görkemli bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Soner SARIKABADAYI Şarkıcı, Söz Yazarı

Soner Sarıkabadayı, 8 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dünyaya geldi. Ailenin üç çocuğundan biri olan Sarıkabadayı, Güngör ve Hasan'ın oğlu olarak büyüdü. İlk yıllarını Kahramanmaraş'ta geçirdi, ancak 4 yaşındayken ailesiyle Mersin'e taşındı. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Mersin'de tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde İktisat okurken müziğe olan ilgisi onu klasik gitar derslerine yönlendirdi. Üniversite hayatını sanatla birleştirmek adına İstanbul'da devam ettirirken, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Klasik Gitar bölümünden mezun oldu.

indir (19)

 Sarıkabadayı'nın müzikal yolculuğunda çıkardığı albümler ve tekli çalışmalarıyla dolu. "Kara", "Sadem", "Trio", "Taş (Extended)" gibi albümleri bulunurken, teklileri ve EP'leri arasında "Buz", "Pas", "Sadem", "İtiraz", "Tuzlu Su", "İnsan Sevmez Mi?", "Kutsal Toprak" gibi birçok başarılı çalışma yer alıyor.

Sanat hayatındaki başarıları da dikkat çekicidir. Kral TV Ödülleri'nde Yılın Yeteneği seçilen Sarıkabadayı, müzikal başarısıyla 16. Kral TV Radyolarda En Çok Çalınan Şarkı ödülünü kazandı. Ayrıca, 37. Altın Kelebek Ödülleri'nde Yılın En İyi Çıkış Yapan Sanatçısı seçilerek Avrupa Gazeteciler Derneği tarafından da aynı ödüle layık görüldü. Besteleriyle de dikkat çeken sanatçı, Pal FM'de Yılın En İyi Söz ve Bestesi Ödülü'nü kazandığı "Buz" ile başarısını taçlandırdı.

Tahsin YÜCEL Yazar, Çevirmen, Eleştirmen

1933 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin Ötegeçe köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimini Elbistan Gazi Paşa İlkokulunda tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi’nde yatılı okumaya başladı. 1953 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandı.

tahsin-yucel

Uçan Daireler, Haney Yaşamalı, Düşlerin Ölümü, Yaşadıktan Sonra, Ben ve Öteki, Aykırı Öyküler, Komşular ve Golyan Devrimi öykülerini yazdı. Mutfak Çıkmazı, Peygamberin Son Beş Günü, Bıyık Söylencesi, Vatandaş, Yalan, Kumru ile Kumru, Gökdelen ve Sonuncu romanlarına imza attı. Yazın ve Yaşam, Yazının Sınırları, Tartışmalar, Yazın Gene Yazın, Alıntılar, Söylemlerin İçinden, Salaklık Üstüne Deneme, Yüz ve Söz ve Göstergeler gibi deneme ve eleştiri tarzda yazıları oldu.

Türkiye dışında birçok eseri yayımlandı. Bunlardan birkaçı; The Citizen, The Last Five Days of Son Prophet, The Tale of the Mostache’dır. YÜCEL 2003 yılında Yunus NADİ Roman Ödülü’nü Yalan eseriyle kazandı. 22 Ocak 2016 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Cumhuriyet Dönemi edebiyatçısı olan YÜCEL aynı zamanda Fransız Dili ve Edebiyatı profesörüdür ve Göstergebilim alanında çalışmalar yaptı.

Kerimhan Duman:

Kerimhan Duman aslen Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Deveboynu(kargabükü-anzuray) mahallesindendir. Duman, yıllardır televizyon ekranlarında yayınlanan Arka Sokaklar dizisinde Mesut Komiser’in oğlu rolünü başarı ile sürdürmektedir.

5b082cc3ac0563188823677c

Velet:

maxresdefault-1-1

Başkan Görgel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ı Ziyaret Etti Başkan Görgel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ı Ziyaret Etti

Türkçe rap müziği alanında gerçekleştirdiği başarılı parçalar ile alanında sayılı rapçiler arasında yer alan Velet, 27 Mart 1991 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde dünyaya geldi ve daha sonra Londra’ya yerleşti. Velet, başta “Beyin Lazım” ve “Çatla” ismli parçalar le çok sevilmiş ve milyonlarca rap müzik dinleyicisi tarafından dinlenmeye başlanmıştır. Bu şarkıların ardından “Beladayım“, “Salına Salına” ve “Rica” isimli rap şarkılar seslendirmiş ve sevenler tarafından beğenilmiştir.

Editör: PINAR YÜZBAŞIOĞLU