Kahramanmaraş'ta narkotik fırtınası! 30 bine yakın yasaklı hap ele geçirildi
Kahramanmaraş'ta narkotik fırtınası! 30 bine yakın yasaklı hap ele geçirildi
İçeriği Görüntüle

Kahramanmaraş tarımının temsilcileri, sektörün mevcut darboğazlarını aşmak ve yeni yatırım projelerini hızlandırmak için Ankara’da kritik temaslarda bulundu.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya’nın öncülük ettiği heyet, şehrin tarımsal potansiyelini ve üreticinin yaşadığı zorlukları içeren geniş kapsamlı bir raporla başkente gitti. Tarım İl Müdürü Ramazan Bilir’in de eşlik ettiği ziyaret programı kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en üst kademeleriyle görüşmeler gerçekleştirildi.

Ankara temasları boyunca sadece sorunlar dile getirilmekle kalmadı, aynı zamanda Kahramanmaraş’ın üretim kapasitesini artıracak modern projeler ve devam eden yatırımların son durumu da değerlendirildi. Bölgesel kalkınmanın tarımdan geçtiği vurgulanan toplantılarda, devletin sağladığı desteklerin artırılması ve çiftçinin üzerindeki mali yükün hafifletilmesi yönünde talepler kararlılıkla sunuldu. İşte Kahramanmaraş heyetinin Ankara’daki tarım zirvesine dair tüm ayrıntılar ve görüşmelerin sonuçları hakkındaki önemli bilgiler haberimizde yer alıyor.

BAKANLIK DÜZEYİNDE KRİTİK GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ankara programının en önemli ayağını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile yapılan görüşme oluşturdu. Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ve beraberindeki ilçe oda başkanları, Bakan Yumaklı’ya sahadaki gerçek durumu aktarma fırsatı buldu. Ziyaretler kapsamında ayrıca Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile de bir araya gelindi. Bu üst düzey görüşmelerde Kahramanmaraş’ın tarımsal yapısı, ekilebilir arazi durumu ve ürün çeşitliliği üzerine detaylı sunumlar yapıldı.

GİRDİ MALİYETLERİ VE ÇİFTÇİ SORUNLARI ANA GÜNDEM OLDU

Toplantı salonlarında yankılanan en önemli konu başlığı, üreticinin belini büken artan girdi maliyetleriydi. Heyet; gübre, mazot, tohum ve tarımsal sulamada kullanılan enerji fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir üretimi tehdit ettiğini vurguladı. Çiftçilerin finansmana erişimde yaşadığı engeller, kuraklığın ekim alanları üzerindeki etkisi ve hasat sonrası pazarlama aşamasında yaşanan aksaklıklar tek tek rapor edildi. Özellikle enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve desteklemelerin zamanında yapılması konusunda Bakanlık yetkililerinden somut adımlar beklendiği ifade edildi.

DEVAM EDEN YATIRIMLAR VE SULAMA PROJELERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Kahramanmaraş’ın bereketli topraklarını suyla buluşturacak sulama projeleri, zirvenin bir diğer hayati başlığıydı. İnşası devam eden barajlar ve sulama kanallarının durumu hakkında bilgi alan heyet, projelerin bir an önce tamamlanması için ek ödenek ve hızlandırma talebinde bulundu. Modern üretim tekniklerine geçişin desteklenmesi ve tarımsal altyapının modernize edilmesi gerektiği belirtilen görüşmelerde, Kahramanmaraş’ın bölgesel bir tarım üssü olma hedefi doğrultusunda yeni yatırım planları da dosyalar halinde sunuldu.

BÖLGESEL SORUNLAR BAKANLIĞA DOĞRUDAN İLETİLDİ

Zirveye katılan her bir ilçe ziraat odası başkanı, kendi bölgesine has özel sorunları dile getirme şansı yakaladı. Kimi bölgelerde mısır ve pamuk üreticilerinin talepleri ön plana çıkarken, yüksek kesimlerde meyvecilik ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin beklentileri aktarıldı. Başkan Mehmet Çetinkaya, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada tüm sorunları doğrudan birinci ağızdan iletmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, sürecin takipçisi olacaklarını ve Kahramanmaraş çiftçisinin haklarını savunmak için her platformda mücadele edeceklerini kaydetti.

Muhabir: Sefa Başer