Başkan Akpınar 71. mahalle toplantısını Bulanık Mahallesi’nde yaptı
Başkan Akpınar 71. mahalle toplantısını Bulanık Mahallesi’nde yaptı
İçeriği Görüntüle
Dolar kurundaki yükseliş dikkat çekerken, enflasyon beklentilerinde ise sınırlı bir düşüş kaydedildi. Kahramanmaraşlı vatandaşlar, artan döviz kuru nedeniyle temel tüketim kalemlerine gelecek zamları endişeyle bekliyor.
Ankete göre, 2025 yıl sonu için dolar kuru beklentisi 43,57 TL'den 43,72 TL'ye yükseldi. 2026 ortasında ise kurun 47,70 TL seviyesine ulaşması öngörülüyor. Dolar kurundaki bu artışın, Kahramanmaraş’ta özellikle ithal ürünler ve ara malı kullanan sektörlerde fiyatlara yansıması bekleniyor.
Temmuz anketi enflasyon tahminlerinde ise sınırlı bir iyileşmeye işaret ediyor. Bu yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 29,86'dan yüzde 29,66'ya gerilerken, 12 ay sonrası için beklenti yüzde 23,39 oldu. 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon tahmini ise yüzde 17,08 olarak belirlendi.
Kahramanmaraş’ta dar ve sabit gelirli vatandaşlar için döviz ve enflasyon rakamları hayati öneme sahip. Artan kurla birlikte ithal ürün fiyatları ve enerji maliyetleri yükselirken, enflasyondaki düşüşün market raflarına ne kadar yansıyacağı merak ediliyor. Özellikle gıda, ulaşım ve kira kalemlerinde olası fiyat artışlarının, şehirde yaşam maliyetini daha da yükseltmesi bekleniyor.Ankette dikkat çeken bir diğer başlık ise büyüme beklentileri oldu. Katılımcılar, 2025 için yüzde 2,9, 2026 için ise yüzde 3,7 oranında büyüme öngörüsünü korudu. Kahramanmaraş'taki reel sektör temsilcileri ise bu büyümenin şehirde yatırımlara ve istihdama nasıl yansıyacağını takip ediyor.

Muhabir: SERPİL KARA