Sos olarak kullanılmasının yanında en çok kahvaltıda doğrudan ekmeğe sürülerek yenilen Yapımında kullanılan kemik suyu ve et; çemene ayrı bir rayiha ve besleyici değer kazandıran çemenin faydaları ise bitmiyor.

Çemenin faydaları

-        Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.

-        Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.

-        Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır.

-        Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.

-        Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.

-        Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahet halindeki hastalara iyi gelir.

-        Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.

-        Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.

-        Kadınların regl dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.

-        Çemen otu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur. Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.

Muhabir: Yazar Silinmiş