Sos olarak kullanılmasının yanında en çok kahvaltıda doğrudan ekmeğe sürülerek yenilen Yapımında kullanılan kemik suyu ve et; çemene ayrı bir rayiha ve besleyici değer kazandıran çemenin faydaları ise bitmiyor.

Çemenin faydaları
- Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.
- Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.
- Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır.

- Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
- Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.
- Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahet halindeki hastalara iyi gelir.
- Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.

- Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.
- Kadınların regl dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.
- Çemen otu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur. Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.


