Bayraktar, mart ve nisan aylarında ülke genelinde 65 ilin tarım ürünlerinin büyük zarar gördüğünü belirterek, yaşanan afetin Kahramanmaraş depremleriyle eşdeğer büyüklükte olduğunu vurguladı. "Tarihimizin en büyük tarımsal afetiyle karşı karşıyayız" diyen Bayraktar, donun etkisiyle meyve ve sebze üretiminde yüzde 100'e varan kayıplar yaşandığını aktardı.
Eskişehir’de Kiraz Bahçeleri Don Felaketinde Büyük Hasar Aldı
Eskişehir'in Mihalıççık, Sivrihisar ve Mahmudiye ilçelerinde etkili olan zirai don, kiraz başta olmak üzere pek çok meyve çeşidinin üretimini olumsuz etkiledi. Mihalıççık'ta yaklaşık 20 yıldır kiraz üretimi yapan çiftçiler, bu yıl ürün alamamanın üzüntüsünü yaşıyor. 50 dönümlük alanda bulunan 2 bin kiraz ağacının tamamı don nedeniyle zarar görürken, üretici Tamer Dönmez yaklaşık 7-8 milyon liralık maddi kayıplarının olduğunu açıkladı.
Doğal Afetlerin Tarım Üzerindeki Artan Etkisi Endişe Yaratıyor
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin sayısının ve şiddetinin son yıllarda hızla arttığını belirterek, 2024 yılında Türkiye'de 1257 doğal afet yaşandığını, bu sayının 2014 yılına kıyasla iki katından fazla olduğunu söyledi. "Nisan ayında beklenmedik zirai don felaketi, son 30 yılın en sert soğuklarını beraberinde getirdi ve tarım ürünlerine dayanma şansı bırakmadı" diyen Bayraktar, bu afetin Türkiye tarım sektöründe uzun vadeli etkiler yaratacağı uyarısında bulundu.
Çiftçiler Zorlu Bir Yıl Geçiriyor
Mihalıççık'ta 20 yıldır kiraz üreticiliği yapan Tamer Dönmez, “Bu yıl ürünümüz sıfır oldu. Üreticilerimiz büyük mağduriyet yaşıyor. Daha önce yüzde 30-40 oranında ürün alabiliyorduk, şimdi ise tamamen kayıp verdik” dedi. Dönmez, bahçelerini sadece koruma amaçlı bakım yaparak seneyi atlatmaya çalıştıklarını söyledi.
Editör: Sefa Başer