Kadın Ormancıların Yeşil Vatandaki Rolü
Kahramanmaraş’taki kadın ormancılar, fidan yetiştirme ve kızılçam, karaçam, sedir ve meşe gibi ağaçların korunmasında görev alıyor. Orman bölgesinde bu kadınlar, doğaya verdikleri katkılarla "yeşil vatan"ın geleceğini şekillendiriyor.

Kahramanmaraş'ın Tekir Mahallesi'nde bulunan Tekir Orman Fidanlığı, yılda 2 milyon fidanın yetiştirildiği önemli bir merkez haline gelmiş durumda. Fidanlıkta çalışan kadınlar, tohum ekiminden yabancı ot temizliğine kadar pek çok işi üstleniyor. Tekir Orman Fidanlığı İşletme Şefi Sevilay Taramış, ilkbahar sezonunda 1 milyon fidan üretme hedefiyle çalışmalara başladıklarını belirtiyor.

Sevilay Taramış, 11 yıllık meslek hayatında, kadın işçilerin çoğunluğunu oluşturduğu ekibinin tohumlama işlemlerini gerçekleştirdiğini ve her geçen gün büyüyen fideleri toprakla buluşturmanın kendisini çok mutlu ettiğini belirtiyor. Taramış, "Yeni ektiğimiz fidanlara 'bebeklerim' diyorum, onlara hayat vermek çok güzel bir duygu," diyor.

Fidanlık Müdür Yardımcısı Hatice Oğuz, 13 yıldır bu alanda çalışıyor ve 2025 yılında 2 milyon fidan yetiştirme hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını ifade ediyor. Fidanlar, öncelikli olarak Kahramanmaraş ve çevresindeki bölgelere dağıtılacak. Oğuz, kadınların özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yoğun olarak alanda görev aldığını belirtiyor.

Ilıca Orman İşletme Şefi Tuba Kayalı, ormancılık mesleğini severek yaptığını belirterek, ormanların korunması ve bakımında görev almanın kendisine büyük bir mutluluk verdiğini söylüyor. Kayalı, "Bir fidanın ağaç haline gelmesini görmek, bana bir anne olarak çok mutlu ediyor," diyor.
Fidanlar, Ailelerin Geleceği Gibidir
10 yıldır fidan yetiştirme işinde çalışan Elife Gök, bu işin hem maddi hem manevi olarak kendisine büyük katkı sağladığını belirtiyor. Ailesine destek olmak için bu işi severek yaptığını ifade eden Gök, "Fidanlar büyüdükçe çocuklarımı büyütüyormuş gibi hissediyorum," diyerek bu sürecin duygusal yönünü vurguluyor.

Esengül Gök, fidanlıkta çalışmanın kendisine sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da büyük kazançlar sağladığını dile getiriyor. Gök, "Orman bizim için hayat demek. Kadınlar olarak biz de ormanın oluşmasında önemli bir yer tutuyoruz," şeklinde konuşuyor.
Kahramanmaraş’taki kadın ormancılar, doğa ile iç içe, zorlu koşullar altında verdikleri emekle geleceğe yeşil bir miras bırakıyor.

Kaynak: AA