ABD ile Venezuela arasında yükselen diplomatik gerilim sürerken, İspanya taraflara ara buluculuk teklifinde bulundu. Madrid yönetimi, Venezuela’daki siyasi krizin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı çerçevesinde, barışçıl ve müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, taraflara itidal çağrısı yaptı. İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Venezuela’daki gelişmelerin yakından takip edildiği ve Madrid’in, demokratik bir çözüm için aktif rol üstlenmeye hazır olduğu belirtildi.
“ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI GÖSTERİLMELİ”
İspanya Dışişleri’nin açıklamasında, krizin çözümüne yönelik diplomatik adımların öncelik taşıdığı vurgulandı. Madrid yönetimi, özellikle 28 Temmuz 2024'te Venezuela’da yapılan seçimlerin meşruiyetini tanımadığını yeniden hatırlatarak, bu çerçevede demokratik bir sürecin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Açıklamada, “İspanya, siyasi nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan on binlerce Venezuelalıyı memnuniyetle karşılamaktadır. Demokratik, müzakere edilmiş ve barışçıl bir çözüm arayışına yardımcı olmaya hazırız” denildi.
SANCHEZ’DEN “GERİLİMİ AZALTIN” ÇAĞRISI
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Venezuela’daki gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirten Sanchez, “Büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımız açık kalmaya devam etmektedir. Herkesi gerginliği azaltmaya ve sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Uluslararası hukuka ve BM Şartı’nın ilkelerine saygı gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.
Sanchez’in mesajı, krizin büyümesinden endişe duyan Avrupa kamuoyu için de yönlendirici bir nitelik taşıyor.
İSPANYA, TARİHSEL BAĞLARIYLA ROL ÜSTLENMEYE HAZIR
İspanya’nın Venezuela ile tarihi, kültürel ve insani bağları bulunuyor. Madrid, Latin Amerika’daki birçok kriz sürecinde olduğu gibi, Venezuela özelinde de diplomatik çözüm yolunda aktif rol almaya istekli olduğunu sık sık dile getiriyor. Uzmanlar, İspanya’nın olası bir geçiş sürecinde diplomatik köprü rolü üstlenebileceğini belirtiyor.
Öte yandan ABD ile Venezuela arasında yaşanan son gelişmelerin ardından, Avrupa ülkelerinin devreye girerek krizi yumuşatma çabalarının hız kazanabileceği ifade ediliyor.
Kaynak: DHA





