'Fıstıklı limonata' tescilli lezzet oldu 'Fıstıklı limonata' tescilli lezzet oldu
Dünya, son 6 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınasıyla sarsıldı. Özellikle Kuzey Amerika'yı etkileyen bu fırtına, kutup ışıklarının izlenmesine olanak tanıyabilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan bildiriye göre, bu fırtınanın elektronik cihazlarda problemlere neden olma potansiyeli oldukça yüksek.
Devasa Parçacık Akışı Dünya'yı Etkiliyor
Güneş'te meydana gelen bir alevlenme, doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışına neden oldu. Bu fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden kaynaklandı. Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, bu olayın ardından gezegeni bir Güneş fırtınasının vurabileceğini öngörmüştü, ancak bu denli güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilemedi.
Güneşte şiddetli patlama meydana geldi: Son 6 yılın en güçlü fırtınası Dünya 'yı vuruyor - 25.03.2024, Sputnik TürkiyeGüneş'in Fırtına Döngüsü ve Artan Patlamalar
Güneş, her 11 yılda bir sakin veya fırtınalı bir döngüsünü tamamlıyor ve yeni bir döngü başlatıyor. 2019'da 25. döngüsüne giren Güneş'in patlamalarının birkaç yıl içinde giderek artması ve zirveye ulaşması bekleniyor. Güneş'teki patlamaların uzaya büyük kütleli plazmalar savurmasına "taçküre kütle atımı (CME)" adı veriliyor. Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girip, manyosferde geçici bozulmalara yol açarak Güneş fırtınası oluşturuyor.
Güneş Fırtınalarının Etkileri
Güneş fırtınaları genellikle elektronik cihazlarda problemlere yol açabilir ve GPS gibi sistemlerde sıkıntılar çıkabilir. Bu tür fırtınalar, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi sonucunda oluşur ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir. Güneş fırtınaları aynı zamanda kutup ışıklarının da izlenmesine olanak tanır.
Muhabir: MELİHA KÜÇÜKÖNDER