İhracatta yükselen sektörler arasında yer alan suürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 2018 yılında ihracatta yüzde 11likihracat artışıyla 2.5 milyar doları aşmanın mutluluğu yaşanıyor. Su ürünlerisektörü 2018 yılında 958 milyon dolar ihracatla sektörde lider konumdaki yerinikorurken, kanatlı sektörü 607 milyon dolar kanatlı eti ve 430 milyon dolaryumurta ile toplamda 1 milyar 37 milyon dolar dövizi Türkiyeye kazandırdı. Sütürünleri sektörü 293 milyon dolarlık ihracata imza atarken, bal ihracatı 25.5milyon dolara ulaştı. Sektörün diğer ihraç kalemlerinin katkısı ise 198 milyondolar oldu. Sektör, 2023 yılı ihracat hedefini ise 3 milyar dolardan 3.5 milyardolara yükseltti.

 

TÜRK ÜRÜNLERİ TÜM DÜNYADA TERCİH EDİLİYOR

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıBirlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 100den fazla ülkeninsofralarını sağlıklı ve lezzetli levrek, çipura, alabalık, kanatlı eti,yumurta, süt ürünleri ve bal başta olmak üzere Türk su ürünleri ve hayvansalmamulleri ile donattıklarını söyledi. İhracata giden hiçbir ürünlerinin gerigelmediğini belirten Kızıltan, 2019 yılındaki hedefin 2 milyar 700 milyon dolarolduğunu kaydetti. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak gelenekselihraç pazarları Avrupa Birliğine 2019 yılında da ihracatlarını arttırma çabasıiçinde olacaklarının altını çizen Kızıltan, "2019 yılında hedefpazarlarımız Uzakdoğu ülkeleri ve Güney Amerikaya da ihracatımızı arttırmayıplanlıyoruz" diye konuştu.

 

GİRİT: 2023 YILI HEDEFİMİZİ 3.5 MİLYAR DOLARA YÜKSELTTİK

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü bünyesinde suürünleri ve kanatlı olmak üzere iki ana alt sektör bulunduğunu belirten Ege SuÜrünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu BaşkanıBedri Girit ise, her iki sektöründe 2018 yılında 1 milyar dolar bandındaihracata imza attığı bilgisini paylaştı. Su ürünleri ve hayvansal mamullersektörünün Türkiye Cumhuriyetinin 100. kuruluş yıldönümü için 3 milyar dolarihracat hedefi olduğunu hatırlatan Girit, "Su ürünleri ve hayvansalmamuller sektörü olarak ihracatta yakaladığımız tempo ile 2023 yılı ihracathedefimizi 3.5 milyar dolara yükselttik. Bu ihracat tutarını Türkiyeyekazandırmak için önümüzdeki 5 yıl yoğun bir şekilde çalışacağız" diyekonuştu.

Türkiyenin su ürünleri ihracatında Hollanda 148 milyondolarlık ihracatla zirvede yer alırken, Kanatlı eti ihracatında Irak 338 milyondolarlık tutarla açık ara birinci oldu. Irak yumurta ihracatında da 306 milyondolarlık tutarla, süt ürünleri ihracatında 73 milyon dolarla ilk sırada yeraldı. Bal ihracatında ise Almanya 12 milyon dolarla satış yapılan ülkelerarasında zirvede yer alda. 

 

Editör: Haber Merkezi