Suriye'nin Masyaf kentindeki bazı askeri hedeflere taarruz yapan İsrail jetlerine, Rus S-300'ünden füze ateşlendiği iddia edildi. 13 Mayıs'ta gerçekleştiği iddia edilen olay ile ilgili Channel 13'te yer alan habere göre; söz konusu kilitlenme olayı; İsrail uçakları üslerine dönüş yaparken meydana geldi. Jetlerin herhangi bir hasar almadığı ifade edildi.

Operasyonda hangi jetlerin kullanıldığı bilinmezken; haberde, İsrail'in F-15'leri, F-16'ları ve F-35'leri, daha önce Suriye'ye yönelik saldırılarda kullandığı ifade edildi.

RUSYA İSRAİL'İ HERHANGİ BİR ŞEKİLDE UYARMAMIŞ

İsrailli yetkililer S-300'ün jetlerine kilitlenmesine ilişkin bir beyanat vermedi.

İsrail ve Rusya arasında Suriye'deki durumlarla ilgili iletişim kurmak için bir telefon hattı bulunuyor. Bu konuya değinen Breaking Defense adlı site ise; Rusya'nın füzeleri fırlatmadan önce İsrail'le iletişime geçmediğine ve herhangi bir uyarı yapmadığına ulaştı.

"İSRAİL BİR KARAR VERMEK ZORUNDA KALABİLİR"

Breaking Defense'e konuşan üst düzey bir kaynak; "Bu bir kerelik olaysa, bu bir şeydir. Ancak bu Rus politikasında bir değişiklikse, İsrail hükümeti karar vermek zorunda kalacak: Bir Rus füzesi fırlatıldığında İsrail O'na saldıracak mı? Bu ciddi bir soru" dedi.

İSRAİL'E UKRAYNA MİSİLLEMESİ Mİ?

Siteye konuşan birden fazla kaynak, S-300'ün ateşlenmesinin, "İsrail'in Ukrayna'ya verdiği siyasi desteğe karşılık Rusya'dan gelen bir misilleme sinyali" olduğunu öne sürdü.

Konuyla alakalı iki ülkeden de hernangi bir açıklama gelmedi.

Suriye'de 4 adet S-300 bataryası bulunuyor. İsrail'in daha önceki ataklarında bu sistemler etkinleştiril(e)memişti. Bu da S-300'lerin özellikle de "F-35'lere karşı bir etkinliğinin olmadığı" yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.

HATIRLATMA: Bilindiği üzere İsrail ile Rusya arasında, son haftalarda bir gerginlik yaşandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hitler'in Yahudi olduğunu söylemiş, Tel Aviv tarafından sert tepkiyle karşılanmıştı. Gerginliğin artması sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail Başbakanı Bennett'i arayarak özür dilemişti.

Editör: Haber Merkezi