Familyasından bataklık alanlar ve tarlalarda yaşayan soğanlı ve otsu bitki cinsi olan Dağ sümbülü, misk sümbülü, üzüm sümbülü gibi adlarlada biliniyor. Anavatanının Akdeniz, Kuzey Afrika, Güney Afrika ve Güney Doğu ve Orta Asya ülkeleri (Türkiye, Yunanistan'da dahil) olduğu sanılan bu bitkiyi görüntüleyen KAMFOD Başkanı Baki Özdoğan, "Çiçeğin boyu 35 cm'ye kadar olabilir. Genelde şubat-mayıs aylarında çiçek açarlar. Çiçek açıp, tohum verdikten sonra üst kısmı ölen bitkinin alt kısmı her bahar ayında tekrar filizlenip çiçek açar. Çiçekleri türüne göre mavi renk başta olmak üzere beyaz, sarı, soluk pembe renklerde olabilir. Bazı türleri kokulu iken bazı türleri kokusuzdur" dedi.

Çiçeklerin gruplar hâlinde bulunduklarını aktaran Özdoğan, "20-40 çiçek tek bir salkımda toplanır. Bu bitkinin çiçekleri çok miktarda balözü salgıladığından arılar için çok değerlidirler." ifadelerine yer verdi.

Özdoğan, "işin ilginç tarafı bu bitki dünyanın kutuplar hariç nerde ise tüm iklimlerinde yetişebilen bir yapıya sahip. Günümüzde saksı veya süsü bitkisi olarakta yetiştirilmekte ve galiva nelere iyi geldiği çokta bizim ülkemizde bilinmemektedir. Şahsen bende ibayda muscarinin sağlık için 15 faydasını görene kadar bu bitkinin üzerinde çokta durduğumu söyleyemem" diye konuştu.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi