Şu ana kadar Covid19 enfeksiyonunu bizzat hastalığı geçirenlerde özellikle kan pıhtılaşması, kalp hastalıkları, miyokardit, perikardit, kalpte ritim bozuklukları,  beyin damar hastalıkları, inme, vücut bölgelerinde his kayıpları, cinsel işlev bozuklukları ve ruhsal olarak kaygı bozuklukları başta olmak üzere uyku bozuklukları sık olarak görülmekte.

Bunun yanında ilerleyen dönemlerde diyabet hastalığına yol açacak olan insülin direncine, hipertansiyon, damar tıkanıklıklarına, kalp krizlerine, böbrek hasarı ve karaciğerde kısmi hasara yol açan virüs genelde unutkanlık, dalgınlık, el titremesi, baş ağrısı gibi nörolojik bulgulara da yol açabilmektedir.

Virüsü atlatanlarda kalıcı bir bağışıklık oluşmadığı göz önüne alınırsa hastalığı atlatanların tekrar hasta olmamak için kişisel tedbirlere uymaya devam etmesi çok daha önemli hale gelmektedir. Çünkü her seferinde vücudu yıpratarak ek hasarlara yol açabilir.

Bu kadar hastalığa yol açan virüse karşı top yekûn hareket edilmesi toplum sağlığı açısından çok önemlidir.

Hastalığı atlatanların bu nedenle bol su tüketmesi, sağlıklı beslenmesi, özellikle C vitamini başta olmak üzere vitamini yüksek gıdalar alması bunun yanında özellikle hekimlerinin önerisi doğrultusunda kan sulandırıcı uygun ilaçlar kullanması hastalık sonrası gelişecek hastalıkları önleyebilir.

Ama yine söylemek istiyorum bütün ki şu an hastalıktan korunmanın temelini aşı oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.

AŞILI OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Aşı olduktan sonra dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Gökşen şunları kaydetti: “Kişisel olarak maske, mesafe, el hijyeni temeline dayanan, kalabalık ortamlarda, işyerlerimizde, okullarda vb. kurumlarda aldığımızın tedbirlerin yanında Sağlık Bakanlığımızın aşılama programının olumlu etkisini de bu sürede hissetmeye başladık.

Şu an ilimizde tek doz aşı olanlar dahil 18 yaş üstünde aşılanma oranı %80 oldu.

Ama artık şuna dikkat etmemiz gerek şu an bazılarımız bir doz aşı olduk henüz bağışıklık gelişmedi, bazılarımız erken dönemde iki doz aşı oldu şu an 3. Doz hatırlatma aşısı olması gerek bazılarımız da henüz hiç aşı olmadı.

Tam aşılı olarak kabul edilmemiz için Sağlık Bakanlığımızın aşı takvimine uyarak aşılarımızı zamanında yaptırmamız gerekmekte. Bu kişisel aşı takvimine gerek HES (Hayat Eve Sığar) programına bakarak gerekse, e-devlet şifremizle e-nabız sistemi üzerinden rahatlıkla ulaşabiliriz.

Bu şartlarda kalabalık alanlarda aşılı olanlarda dâhil herkes salgının halen devam ettiği bilinciyle maske, mesafe ve el hijyenine dikkat etmeye devam etmesi gerekmekte.

Ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı şikayeti olanların vakit geçirmeden bir hekime başvurması da çok önemli çünkü hastalığın erken teşhis edilmesi başka insanlara hastalığın bulaşmasını önleyerek yayılmasını engelleyecektir.

Bu kışın Covid19 pandemisinin bu kadar yaygın olduğu son kış olmasını temenni ederek şunu tekrar etmek istiyorum. Aşı takvimine uyarak tam aşılı olduğumuzda ilave olarak maske, mesafe ve el hijyenine dikkat edip, bağışıklığımızı güçlendirirsek bu kışı biz ve sevdiklerimiz hasta olmadan atlatabilir.”

HABER: GÖKHAN DÖKÜCÜ

Editör: Haber Merkezi