Çin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Özel Kliniğinde hizmet veren Nöroloji uzmanı Dr. Saadet Nacitarhan koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.

“İLK VAKADAN BU YANA 1/3’ÜNDE NÖROLOJİK TUTULUM GÖRÜLMÜŞTÜR”

Nöroloji uzmanı Dr. Saadet Nacitarhan yaptığı açıklamada, “Covid geçiren kişilerde yapılan çalışmalarda salgının ilk gününden itibaren vakaların yaklaşık 1/3’ünde nörolojik tutulum görülmüştür. Fakat bu sayının daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Bu hastalarda koku ve tat alma bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bozukluğu, denge bozukluğu unutkanlık, epileptik nöbet, kas ağrısı, nevralji, beyin damar tıkanıklığı, genel anlamda inme, kalp ve akciğer tutulumuna ikincil beyin etkilenimi sık görülür. Bu hastalarda gecikmiş ve yanlış tanı hastalığın yeterli şekilde etkin tedavisini engeller. Yeterli tedavi alamayan hastalarda seyir daha ağır olur, sekel ve komplikasyon riski artar” dedi.

 

“BAZI NÖROLOJİK BULGULAR BU HASTALARDA ATLANABİLMEKTEDİR”

Özellikle ensefalopati denilen durum Covid hastalarında sık görülür diyen Uzman Dr. Nacitarhan “Psikiyatrik bir durum olarak yanlış değerlendirilir. Bu tablonun nedeni virusun nörolojk sistemlerde hasar yapması, kalp ve akciğeri etkileyerek kanın oksijenlenmesinin azalması nedeniyle beyin kan akımı ve oksijen alımının bozulmasıdır. Bunun sonucunda da beyinde ağır hasara neden olur. Geri dönüşümlü olabileceği gibi ölümle de sonuçlanabilir. Aynı zamanda hastaların yaklaşık %25’inde epileptik nöbetlere neden olduğundan, bu hastaların yakın takibi gerekir” dedi.

“COVİD AYRICA SİNİR TUTULUMLARINA DA NEDEN OLUR”

 Özellikle Guillain Barre sendromu denilen yaygın sinir tutulumu ile giden bu hastalıkta Covid e karşı oluşan antikorlar sinir dokusunu hasarlar oluşur diyen Nöroloji uzmanı Saadet Nacitarhan “Buna bağlı olarak da kol ve bacaklarda güçsüzlük, duyu bozukluğu ve solunum sıkıntısı gelişir. Solunum kaslarının tutulması ve otonomik disfonksiyona bağlı olarak yoğun bakım ihtiyacı olur. Bu hastalarda anlık tansiyon değişiklikleri, kalp hızı değişiklikleri ve oksijen sıkıntısı olur. Yakın takip gerektirir” dedi.

“KANDA PRTILAŞMA DAMARDA TIKANMALAR OLABİLİR”

‘Covid, kanda pıhtılaşmayı kolaylaştırarak beyin damar tıkanıklıklarına ve inmeye neden olur’ diyen Dr. Nacitarhan, “İnme tablosuna akciğer ve kalp tutulumunun eklenmesi sonucunda da dirençli epilepsi atakları olabilir. Aynı zamanda beyin etkilenmesine ve oksijen sıkıntısına bağlı olarak psikiyatrik bozukluklar tabloya eklenir. Bunlar arasında kaygı bozuklukları, ölüm korkusu, anksiyete atakları, depresyon, psikotik düşünce bozuklukları, deliryum, halüsinasyon yer almaktadır. Bu nedenle Covid olan veya Covid temaslı kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması önemlidir. Erken tanı ve tedavi sürecin iyi gitmesini sağlayarak sekel riskini azatılmasına katkıda bulunur” ifadelerini kullandı. (HABER: YAŞAR ERİKLİ)

Editör: Haber Merkezi