"FAİZİN İSMİ ORGANİZASYON OLMUŞ"

Pandemi süreciyle birlikte hükümet, vatandaşların ev sahibi olmasını kolaylaştırmak adına faiz indirimleri ve geç ödeme avantajları sunmuştu. Ancak eski bir sistem olan ve kendi evinin sahibi olmak isteyenleri “Elbirliği Sistemi” içine dahil ederek; faizsiz, vade farksız olanaklarla ve uzun taksit seçekleriyle çalıştıklarını öne sürüyor. Vatandaşlar sisteme dahil olmak için gittiklerinde ise neredeyse bankanın aldığı faiz ve vade farkı kadar organizasyon ücreti isimli bir tutar ile karşılaşıyor.

"ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ"

Kahramanmaraş'ta bu iş yerlerinin son 2 ay içerisinde, özellikle Trabzon Caddesi ve civarında bir anda artması sosyal medyada dikkat çekerken, gazetecilerinde gündemine geldi. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği yapan Bekir Kılıç da, yine sosyal platformdan, bu artışa dikkat çekerek, denetimlerinin sıkı tutulması gerektiğini ve olası firma iflasında vatandaşların mağdur olacağını söyledi. Bu şekilde hem ev hemde araç sahibi olanlarında varlığı biliniyor ancak bu işin çeşitli riskleri bulunuyor. 

"VAATLER GERÇEK Mİ?"

Vatandaşlara verilen büyük vaatler, sosyal medyadaki yanıltıcı reklamlarda dikkatlerden kaçmıyor. "400 lira ortalamasında taksitlerlerle ev sahibi yapıyouz" ilanlarına, lüks otomobiller bırakılıyor. Reklama bırakılan fotoğraftaki, 150-200 bin lira değerindeki otomobili almak isteyen bir vatandaş yaklaşık 42 yıl boyunca taksit ödemek zorunda. Ancak bu kadar vade durumunda, organizasyon ücreti de yükseliyor. Firmaların bu süre zarfında iflas durumunda ise vatandaşların parasının ne olacağı bilinmiyor.

İşte Bekir Kılıç'ın bu konuyla ilgili paylaşımı:

"Son yıllarda ülkenin her tarafında olduğu gibi şehrimizde de sözde faizsiz ev ve araba veren firma sayısı hızla artmaktadır. Umarım bu işin Devlet tarafından bir güvence ya da denetimi vardır. Yoksa kaygım şu ki zaten durumu çok iyi olmayan vatandaşlarımızın tabiri caizse dişinden tırnağından ayırıp biriktirdiği paraların bir gün karşılaşabilecekleri firma iflaslarında nasıl tekrar karşılanabileceğidir. Bu sistemin sonunu sağlıklı görmeyenlerden birisi olarak bu kaygımı paylaşmak istedim!"

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi