2014 yılından beridir Türkiye'de devam eden ve batılı devletlerin yakından takip ettiği gezi davasıan dair kesin sonuçlar geçtiğimiz ay açıklandı. Gezi olaylarının planlamasını yapan ve müebbet hapis cezası alan Osman Kavala'nın şovuna senaryo hazırlayan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi gibi isimler 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu haber sadece ülke içindeki gezi tayfasını değil Avrupa ülkelerinde bazı isimleri de rahatsız etmişti. Özellikle sinema alanında özel olarak yetiştirilen ve filmlerinde toplumsal düzeni ahlakı bozan konulara imza atan Almanya destekli Çiğdem Mater'in tutuklanma haberi sindirilmedi. 

Mater'in en yakın arkadaşı olarak bilinen yönetmen Emin Alper'de girilmesi zor olan Cannes Film Festivali'nde(!) saheneye çıktı. Dünyanın dört bir yanından izlenen prömiyerde filmini övmek yerine gezi olayları hakkında konuştu.

Alper, 2022 yılının sonbahar aylarında Türkiye'de vizyona koymayı planladığı politik- psikolojik içerikli Kurak Günler adlı filminde yer alan Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak, Selin Yeninci, Sinan Demirer, Nizam Namidar, Ali Seçkiner Alıcı ve Eylül Ersöz'ün gibi oyuncuların önünde yaptığı skandal gezi konuşmasıyla alkış topladı. 

Emin Alper, konuşmasında filmin yapımcılığını yapan ve şimdilerde Gezi Davası'ndan 18 yıllık hapis cezasını çeken Çiğdem Mater hakkında "Şu an bizimle değil, çünkü kendisi komik bir dava sonucu hapse atıldı. Bizimle olmasa da aklımız ve kalbimiz onun yanında" sözlerini sarf etti. Türkiye'nin hukuk sistemini aşağılayan konuşmasıyla milyonlara ülkemizi şikayet etti. 

Gezi olaylarının yürütüldüğü davada Osman Kavala ve yandaşlarının başlattığı ülke düzenini bozma ve hükümeti devirme eylemlerine dair bir çok belgenin yer alması akabinde Emin Alper'in dünyanın izlediği bir festivalde bu konuşmayı yapması masum bir film prömiyeri olmadığının kanıtı olmuş oldu.

KAYNAK:https://www.haber7.com/

Editör: Haber Merkezi