Merkez Onikişubat ilçesi Orhan Gazi Mahallesinde yaşayan 52 yaşındaki Metin Kekeç'e, 2008 yılında böbrek nakli gerçekleştirildi.

Bu süreç sonrasında yaşantısına daha fazla dikkat eden Kekeç, Ağustos ayının son haftasında solunum yolu şikayetiyle gittiği Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Sağlık ve Araştırma Hastanesinde kovid-19 olduğunu öğrendi.

Nefes almakta güçlük çektiği için yoğun bakıma alınan Kekeç, hastanede gördüğü 17 günlük tedavi sonrasında virüsü yenerek taburcu oldu.

Hastanın yaşadığı süreci AA muhabirine anlatan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Hafize Öksüz, "Hastamız kendisi gibi riskli gruplarda yaşanan sonuçları bildiği için salgının ilk gününden itibaren evinden çıkmamış ancak bir şekilde hastalığa yakalanmış" dedi.

Öksüz şunları kaydetti;

"12 yıl önce böbrek nakli olmuş ve bu virüsün yayılımını, kendisi gibi riskli gruplarda yaşanan sonuçlarını da çok iyi bildiği için salgının ilk gününden itibaren maske ve sosyal mesafe kurallarına uyduğunu ve evden çıkmadığını söyledi. Ancak bir şekilde hastalandı ve kendisinin de bildiği gibi diğer hastalara göre çok daha ağır şekilde virüsü geçirdi. Yoğun bakımda uzunca bir süre gördüğü tedavi sonrasında testleri negatifleşince biz bu hastayı normal yoğun bakıma aldık ve biraz daha takip edip evine gönderdik."

"Özellikle bu şekilde risk grubundaki hastalar, normal hastalardan daha sıkıntılı tablolarla karşılaşıyorlar. Bu hastamız ciddi bir oksijen açlığıyla yoğun bakıma alındı. Oldukça ağır bir süreç geçti. KSÜ Anestezi ve Renimasyon Ana Bilim Dalında görevli olan tüm öğretim üyesi ve araştırma görevlisi arkadaşlarla, Enfeksiyon Hastalıkları kliniğinin desteğiyle hastanın tedavi sürecini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra hastayı sevk ettik."

"Hastamız yoğun bakıma yattığında, oksijen açlığının ne kadar kötü bir duygu olduğundan bahsetti. Biz bu tür hastaların tedavisinde, özellikle yandaş hastalığı olan hastalarda büyük sıkıntılar oluyor. Yoğun bakıma düşünce bu tedaviler çok zor. Önemli olan, bulaşıcı bir hastalık olduğu için bu yüzden kurallara riayet edelim. 13 gün yoğun bakımda yattı toplam 17 gün tedavi süreci sürdü. 9-10 gün cok ciddi solunum sıkıntısı olduktan sonra hasta toparladı. Serviste 5 gün tuttuktan sonra taburcu ettik."

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi