Kahramanmaraş’ın çevresel anlamda en büyük sorunlarından biri haline gelen ve yıllardır bir türlü önlememesi nedeniyle adeta kangrene dönüşen Aksu Çayı’nın kirliliğine yönelik açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Tema Vakfı İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat yetkililerin bu çevre felaketine karşı önlem alması gerektiği Radikal karar alınması gerektiğini vurguladı.

Başkan Akbolat açıklamalarını şu şekilde ifade etti; “Bir türlü çözemediğimiz, çözüm üretemediğimiz veya çözmek istemediğimiz atıksu meselesi yine yeniden gündemde, yıllarca konuşulmaya devam edecek. Canımız Aksu, Erkenez, Karaçay işte bütün mesele, böyle giderse hep gündemde. Sizce Kahramanmaraş’ta endüstriyel tesisler için mekânsal dönüşüme start verme zamanı gelmedi mi?

Bu atıksu meselesi bir çevre felaketi haline dönmedi mi, Memleketimiz modern üretken doğa ve çevre dostu bir metropol olmayı hak etmiyor mu? Bu konuya ilişkin sadece sorunlardan bahsedilmekte ama maalesef çözüm odaklı adımlar kifayetsiz kalmaktadır. Artık mesele radikal çözüm gerektiren bir hal almıştır. Mümkünse radikal çözüm anlayışımız yüksek maliyetler gerektiren büyük kanal ağı projesi olmasın. Memleketin dört bir yanını birleştirmek ortaklaştırmak ne kadar rantabıl olabilir ki? Hepsini bir araya toplamaya ne dersiniz. Bizce artık bu fabrikalarımız ihtisas OSB ye taşınmalı. Bursa’da kurulan ve bütün boyahaneleri bütünleştiren BOY-DER memleketimize kurulamaz mı, bir Denizli bir Bursa kadar olamıyor muyuz? Bundan gayrısı 5-O; Ortak Maliyet, Ortak Enerji, Ortak Pazar, Ortak Lojistik ve Ortak Kontrol Altına Alınabilirlik.  Ve sonunda tertemiz doğasıyla, çevresiyle baş başa kalmış metropol şehrimiz Kahramanmaraş’ı görmek istiyoruz. Artık şehir merkezimizde atık üreten fabrikalarımız yok. Kendilerine ayrılan bölgede kontrol altındalar çevre dostu üretim peşindeler. Artık silüetimiz düzeldi; bir tarla bir fabrika anlayışı son buldu. Kahramanmaraş ovamızdaki verimli tarım arazilerimiz uçsuz bucaksız ve üretime hazır, Çok verimli tarım arazilerimiz doğaya yeniden kazandırıldı ve hayat buldu. Artık boşalan arazilerimiz seralarla donatılabilir.

Bunlar zor olmasa gerek. Buraya nasıl geldik. Fabrikalarımız kendi bağımsız arıtma tesislerini bir türlü çalıştıramadılar. Maliyet yüksek dediler, arıtmadan anlayan yetenekli çevre mühendisi bulamadık dediler ve sonunda çevre-doğa katledildi. Tarım amaçlı sulama sularımız kirletildi. Aldığımız çevre yatırım destekleri iş göremez hal aldı. Yapılmasını istediğimiz; özellikle atık sularından şikayet ettiğimiz tekstilcilerimiz bir çatı altında toplanıp ihtisas O.S.B’de buluşmalarıdır. Bu uğurda neler yapılmaz ki; ortak arıtma tesisi, ortak çamur kurutma- yakma-enerji elde tesisi, ortak güneş enerjisi ile düşük maliyetli arıtma tesisimiz ve devamında tamamen kontrol altına alınmış boyahanelerimiz faaliyetlerini sürdürebileceklerdir. Bir prefabrik yapıdaki fabrikanın alt yapısı hazırlanmış planlı bir sahaya nakledilmesi çok zor olmasa gerek” dedi.

“ESKİ GÜNLERİNDEKİ GİBİ PIRIL PIRIL SULARIN AKTIĞI BİR AKSU İÇİN”

Memleketimizin eski günlerindeki gibi pırıl pırıl sularının aktığı bir doğaya, çevreye yeniden sahip olmak için neler vermeyiz diyen Kahramanmaraş Tema Vakfı İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat, “Peki Şu an neler yapabiliriz; Tesislerimiz atıksu arıtma tesislerini tam teşekküllü çalıştırdıklarını iddia ediyorlarsa; Arıtması olan tesislerimizin atıksu arıtma tesisi girişine kamera kayıt sistemi nezaretinde, sadece arıtma tesisine özel elektrik sayaçları(ara sayaç) takalım. Enerji sarfiyatını görelim. Kamera kayıtlarımız saklansın ve hileli olabilecek durumlar kayıt altına alınsın. Numune alma sürelerimiz kısalsın. Rutin hale getirilsin. Sarfedilen arıtma kimyasallarının faturasını isteyelim dosyalarımızda arşivlensin, A.A.T. atıksu çıkış noktalarına İl Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından online izlenebilen sürekli izleme kontrol takip cihazları yerleştirilsin. Verilerimiz Kayıt altına alınsın.

Arıtma tesisi işletmeciliğinde yeterli bilgiye ve donanıma sahip çevre mühendislerimiz istihdam edilsin. Gerekirse bu çevre mühendislerine eğitim organizasyonları sağlansın.

Arıtma tesisi kuran firmalarımızdan uzun süren servis hizmeti alınması gerekmektedir. Arıtma tesisi istenen randumanda tam teşekküllü çalışmadan fabrikaya teslim edilmektedir. Arıtma tesisi kuran firmalar tesisin tam teşekküllü çalışmasıyla ilgili sorumluluk alabilmelidirler. Atıksu arıtma tesisi numunelerinden çıkan olumsuz neticeler atıksu arıtma tesisini kuran firmaları da ilgilendirmeli ve bu firmalar mesul tutulmalıdırlar” ifadelerini kullandı. (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi