İflasın Eşiğindeyiz

İnşaatçılar maliyet artışlarının konut fiyatlarını patlatacağını belirterek Türkiye’nin 1970’lere döndüğünü, vatandaşın konut almak için 30 yıl çalışması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin büyüme ve istihdamında lokomotif sektör olan inşaatta zor günler yaşanıyor. TÜİK’in yüzde 31.97 olarak açıkladığı mart ayı maliyet artışı, sektörde yapılan bir araştırmaya göre bazı kalemlerde yüzde 145’i buldu. Maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansımaya başladığını belirten sektör temsilcileri, kamuya çalışan müteahhitlerin ise iflas korkusu yaşamaya başladığını açıkladı.

%80 GERİLEME DÖNEMİNDEYİZ

Kahramanmaraş Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya, maliyet artışlarının büyük bir soruna dönüştüğünü belirtti. Kredi faizlerindeki yükselişin demir ve çimentonun fiyatını etkilediğini ifade ederek şunları söyledi; “Müteahhitler önceden de ucuz kredi bulamıyordu. Şimdi de kurdaki dalgalanma etkisi var. Yüzde 10-15 karla iş yapan dürüst insanlar varsa bu şekilde öz sermayelerini tüketecek. Faiz artışı ve kurdaki oynaklık nedeniyle maliyetler yüzde yüz arttı. Yerli alıcı için faizler sıfıra da inse alıcı çıkmaz. Çünkü insanların elinde peşinat yok” dedi.    

“EN BÜYÜK SORUN YAPI DENETİM”

Pandemi de normalleşme sürecinin başlamasıyla yılın ikinci yarısından sonra inşaat sektörünün yeniden canlanmasını beklediklerini ifade eden Kaya, “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yapı denetim kuruluşu ile müteahhitler arasında denetim sıkıntısını ortadan kaldırmak ve yapı denetim şirketinin görevlendirilmesi amacıyla elektronik ortamda havuz oluşturuldu. Ancak havuz sisteminde sorunlar yaşanıyor. Şehirlerdeki yapı denetim firmaların sırası çekilişle belirlendi. Havuzda toplanan işler ilk etapta sırayla yapı denetim firmalarına dağıtıldı. Havuz zaman kaybına yol açıyor. Bu sıkıntıların yanında yapı müteahhitlerinin büyük projelerine yeni kurulan yapı denetim kuruluşu da verilebiliniyor. Bu durumda genel işleyiş ve yine inşaat aşamalarındaki kontroller sırasında iş tecrübesinden kaynaklanan nedenlerden dolayı aksamalar yaşanıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi