Yıllarca Dile getirdiğimiz spor fakültesi nihayet hayata geçiyor. 2018 yılında KSÜ’ye Rektör olarak atanan Prof. Dr. Niyazi Can göreve gelmesiyle birlikte Akademisyenlerin ve spor kamuoyunun talebi üzerine konuyu gündeme taşımıştık.  Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü İlker Yiyen’in “Gündem de Spor ve Beden Eğitimi Fakültesiyle ilgili birçok şehir fakültesini açtı Kahramanmaraş’ta dabiliyorsunuz ki spor da büyük bir yol aldı. Böyle bir düşünce var mı?” sorusuna olumlu cevap veren Prof. Dr. Niyazi Can, “Geçen Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile bir toplantı yaptık. Onlarında beklentileri oldu. Şimdi onların bina anlamında bakın Beden Eğitimini belirtmemiştim. Bina anlamında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunun da fakülteye yükselebilecek ya da fakülteyi götürebilecek binaları yok. Şimdi biz Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu bu haliyle bile biz yine güzel şeyler yapabiliriz. Ama onu da gündemimize alabiliriz. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ( Besyo) belirli bir alanda eğitim-öğretim verebilen bir kurum iken Spor Bilimleri Fakülteleri adından da anlaşılacağı üzeri bilimsel alanlarda çalışmalar yapabilen bu çalışmaları yayınlayabilen ve kendisine yeni birimler bağlayabilen bir kurum olma özelliği taşımaktadır. Şu anda acil gündemimizde değil ama Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu dört yıllık zaten bir yüksek okuldur. Yani orayı bitirenler fakülte derecesinde bir değere sahip oluyorlar” ifadesini kullanmıştı.  

“AMA FAKÜLTE OLURSA TABİ DAHA İYİ OLUR”

Kendilere Spor Fakültesi doğrultusunda talepler geldiğini dile getiren Can, “Gündemimize alabiliriz. Fakülte olursa daha fazla akademisyen olur. Daha fazla araştırma ve nitelik söz konusu olacak. Besyo ile Spor Bilimleri Fakülteleri arasındaki farkı anlayabilmek için ilk önce bunların yapısından bahsetmek gerekir. Günümüzde yeni fakülteleşmeye gidilse de önceden bu üniversitelerin hepsi Besyo’ydu yani yüksekokuldu daha sonrasında bazı yüksek okulların fakülteleşmeye gidilerek isminin değişmesi ile ortaya spor bilimleri fakülteleri çıkmıştır. Yani verilen eğitim, bölüm ve dersler de herhangi bir değişiklik olmamıştır. Olan değişiklik sadece mezuniyet belgesinde yüksek okul yerine fakülte yazmasıdır. Genel olarak anlatacak olursak birisi yüksek okul birisi fakülte yüksekokullar müdürlük ile yönetilirken fakülteler dekanlıklar ile yönetilmektedir. Spor bilimleri fakülteleri insanların yaşam kalitelerini artıracak, bilimsek eğitim, araştırma ve oluşturulmuş projeler sayesinde sportif ve sosyal amaçlar doğrultusunda sağlıklı insanlar yetiştirilmesinde katkı sağlamak, toplumda sporu bir yaşam tarzı hailene gelmesini sağlamak için faaliyet oluşturan eğitim kurumudur. Mesleki bilgi ve becerileri bir araya getirerek, öğrencilere bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen zekayı verecek beden eğitimi ve antrenör ile spor öğretmeni eğitimleri vermek, bu fakültenin en temel amacıdır.” İfadelerini kullanmıştı.

SON NOKTAYI ERDOĞAN KOYDU!

Uzun zamandır dile getirdiğimiz ve heyecanla beklenen Spor Fakültesi konusuna Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan noktayı koydu ve Kahramanmaraş Sütçü İman Üniversitene Spor Bilimleri Fakültesi Kuruldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve Spor Bilimleri Fakültesi, Aksaray Üniversitesinde Diş Hekimliği Fakültesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde İslami İlimler Üniversitesi, İstanbul Atlas Üniversitesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu, İskenderun Teknik Üniversitesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Selçuk Üniversitesinde Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü, Yalova Üniversitesinde Tıp Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yozgat Bozok Üniversitesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ankara Bilim Üniversitesinde Hukuk Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde Bölge Çalışmaları Enstitüsü, Avrasya Üniversitesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesinde İletişim ve Hukuk Fakülteleri, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Iğdır Üniversitesinde Diş Hekimliği Fakültesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesinde Spor Bilimleri Fakültesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Samsun Üniversitesinde İslami İlimler Fakültesi ve Trabzon Üniversitesinde Yabancı Diller Yüksekokulu kuruldu.

12 ÜNİVERSİTEDEKİ 35 FAKÜLTE, ENSTİTÜ VE YÜKSEKOKUL KAPATILDI

Aynı kararla Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitüleri, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Batı Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü, Avrasya Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitüleri, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitüleri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Kastamonu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitüleri, İstanbul Atlas Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitüleri, İskenderun Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü, Çevre ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Demir-Çelik Enstitüsü, Enerji Enstitüsü, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kadir Has Üniversitesi İşletme Fakültesi, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler enstitüleri ile Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitüleri kapatıldı.

6 ÜNİVERSİTEDEKİ 9 FAKÜLTE VE YÜKSEKOKULUN ADI DEĞİŞTİRİLDİ

Dokuz Eylül Üniversitesindeki Reha Midilli Foça Turizm Fakültesinin adı Turizm Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesinin ismi Necat Hepkon Spor Bilimleri Fakültesi, Seferihisar Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun adı Uygulamalı Yüksekokulu, Kocaeli Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinin ismi Ziraat Fakültesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesinin adı Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Adıyaman Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin ismi Ziraat Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin adı Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin ismi Mühendislik Fakültesi ve Trabzon Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin adı Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi olarak değiştirildi. (HABER: MUSTAFA KÖMÜ)

Editör: Haber Merkezi