COVID-19’un  hayatımıza getirdikleri ve bu kritik zamanların çocuklar üzerinde etkisi hakkında bilgiler veren özel eğitim uzmanı Oğuzhan Avcı programda yaptığı açıklamada: “Malumunuz tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde coronavirüs ile mücadele kapsamında evlerimizdeyiz ve çocuklarımızda okullarından, örgün eğitimden uzak kalmaktadır. Özel eğitimde de bildiğiniz üzere bireysellik ve yüz yüze eğitim çok önemlidir. Maalesef uzaktan eğitim özel eğitim öğrencilerine doğrudan hitap etmemektedir. Uzaktan özel eğitim içerik olarak genellikle ailelere çocuklarına nasıl beceri öğreteceklerini kapsayan aile eğitimi programlarını barındırmaktadır. Her zaman dediğimiz gibi özel eğitimde sürekliliğin önemi çok büyüktür.”ifadelerini kullandı.

“Velilere büyük iş düşüyor”

Özellikle bu dönemde velilere büyük sorumluluklar düştüğünün altını çizen Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu önemden dolayı çocuklarınızın ilk öğretmeni olan siz ailelere tekrardan, çocuklarınıza öğretmenlik yapma görevi düşmektedir. Çocuklarımızın evde geçirdiği sürede birçok beceriyi öğretebiliriz. Ancak bu öğretim sürecinde de kullanacağımız yöntem ve teknikleri doğru seçmemiz ve en önemlisi bilimsel olmayan yöntemlerden uzak kalmaya dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu süreçte yalnız olmadığınızı da bilmenizi istiyorum. Bu anlamda milli eğitim bakanlığının sunduğu eba altyapısında ki programlar, üniversitelerin özel eğitim bölümlerinin paylaştığı aile eğitimi videolarını veya özel eğitimle ilişkili vakıfların yayınladığı ücretsiz beceri öğretimi kitapçıkları sizlere bu süreçte yardımcı olacağını düşünüyorum. Bununla birlikte bazı çocuklar yeni problem davranışlar gösterebilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzu tanıyan uzmanlar ile iletişime geçip sorunu tek başınıza çözmeniz yerine bir uzman ile çözmenizi öneririm. Çünkü davranış değiştirme uzmanlık ve profesyonellik gerektirecek bir konudur. Kendi başınıza yapacağınız yanlış uygulamalar problemi ortadan kaldırmamakla birlikte daha büyük sorunlarada neden olabilmektedir. Bu bağlamda da bilimsel yöntemlerin kullanılması zaman açısından hayatidir. Son olarak özel eğitimin çoklu disiplin alanı olduğu da unutulmamalıdır. Evinizde çalışacağınız becerilerle alakalı özellikle çoklu yetersizliğe sahip çocuklarla örneğin zihinsel ve fiziksel yetersizliği olan bir çocukla çalışılacağı zaman tek bir uzman olarak sadece özel eğitim öğretmenine değil aynı zamanda öğrencinin fizyoterapistine de danışarak ortak bir program hazırlamak işinizi kolaylaştıracaktır.

Ve en önemlisi bu süreçte evde kaldığımız sürece çocuklarımızın okullarına daha çabuk kavuşacaklarını unutmayın. Bu yüzden evde ve sağlıklı kalın.”

Haber: Gökhan Dökücü

Editör: Haber Merkezi