Bireysel kredilerle bağlantılı olarak yapılan hayat sigortaları, krediyi kullanan kişinin vefatı halinde mirasçılarını, maluliyeti halinde ise kendisini kredi borcu yükünden kurtarmakta. İhtiyaç kredilerinde nispeten kısa vadeli teminat sunan hayat sigortaları, mortgage kredilerinde daha uzun vadeli ve yüksek bir teminat sağlamakta. Konut ve mortgage kredilerinde, hayat sigortası yaptırılmamış olması halinde krediyi kullanan kişinin vefat etmesi veya malül olması durumunda konut satılabilmekte ve kredi bakiyesi düşüldükten sonra kalan tutar, kredi borçlusuna veya geride kalanlara ödenmektedir. Hayat sigortasının yaptırılması halinde ise kredi kullanan kişi veya mirasçılar kredi bakiyesinin finansal yükünden kurtularak konutu kullanmaya devam etmekte. Bu noktada Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Şentürk Sigorta’nın Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Can Şentürk Kredi Hayat Sigortasını hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Sigortacı Kadir Can Şentürk yaptığı açıklamada, Bireysel kredilerin fiyatlandırılması, hayat sigortasının yaptırılıp yaptırılmadığına göre değişiklik göstermektedir. Sigorta yaptırılması durumunda, kredi müşterisinin riski azalacağından, kredi karşılığında ödeyeceği faiz de azalarak kredi maliyeti düşecektir. Dolayısıyla kullanılan kredi nedeniyle düzenlenen sigorta poliçesi priminin tamamı tüketiciye ilave bir maliyet olarak yansımamaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’DE EN ÇOK SATIN ALINAN HAYAT SİGORTASIDIR”

Kredi Hayat Sigortası Türkiye’de en çok satın alınan hayat sigorta olduğunu ifade eden Şentürk Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Can Şentürk, “Başıma beklenmedik bir durum gelirse kredi borçlarımı kim ödeyecek?” diye düşünmemeniz için oluşturulan bir üründür. Sigorta süresi içerisinde hayatını kaybeden sigortalının bankaya olan borcu sigortacı tarafından ödenir. Böylece vefat eden sigortalının borçlu kalma ihtimali ortadan kalkar. Türkiye'deki bankalardan ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi kullanacak olan 18-70 yaşları arasında medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip tüm bireyler Kredi Hayat Sigortası'ndan yararlanabilirler. Zorunlu değil ama sevdiklerini güvence altına almak için gerekli bir uygulamadır.

“KREDİ HAYAT SİGORTASI TEMİNATLARI VE GÜVENCESİ VAR”

Kredi Hayat Sigortası aşağıdaki durumlarda kredini güvence altına alır diyen Sigortacı Kadir Can Şentürk, “Vefat Teminatı: Kredi Hayat Sigortası, vefat durumunda kredi borcu kapandıktan sonra geriye kalan sigorta tazminat bedelini poliçede belirtilen hak sahiplerine ödemeyi temin eder. Kaza Sonucu Maluliyet Teminatı: Sigortalının sigorta süresi içinde geçirmiş olduğu bir kaza sonucu derhal veya kaza tarihinden itibaren iki sene içerisinde daimi olarak malul kalması halinde kendisine Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartlarında belirtilen maluliyet oranları cetveline göre daimi maluliyet tazminatı ödenir.

“KREDİ HAYAT SİGORTASI’NI KREDİ ALDIĞIMIZ BANKADAN ALMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ!”

Kredi Hayat Sigortasını bağımsızca Herhangi bir bankadan alınacağını ifade eden Şentürk, 

“Yasal olarak bir zorunluluğunuz bulunmuyor. Üzülerek görmekteyiz ki insanlarımız bu ürünün yalnızca bankadan alınabileceği hususunda yanılgıya düşmektedir. Biz Kahramanmaraş’ta birçok müşterimizin Kredi Hayat sigortasını yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Kredinizi bankadan, sigortanızı ise Şentürk Sigortadan alabilirsiniz” dedi.

“KREDİ HAYAT SİGORTASINDA PRİM TUTARLARI DURUMA GÖRE DEĞİŞİR”

Sigorta prim tutarları; teminat durumu, kredi miktarı, doğum tarihi, kredi vadesi ve aylık kredi faiz oranına göre değişir diyen Şentürk, “Ancak genellikle fiyat aralığı bilinmediği için insanların karşılaştırma yapma şansı bulunmamaktadır. Kredinizin hayat sigortasını ortalama %40’a varan indirimli fiyatlarla Şentürk Sigorta’dan alabilirsiniz. Sigorta primleri peşin veya taksitli olarak; hesaptan veya kredi kartından tahsil edilebilir. Ödediğiniz primler vergi matrahınızdan düşeceği için, vergi avantajı elde edebilirsiniz. Yaptığımız birkaç kredi hayat sigortasının fiyat örnekleri.

ŞENTÜRK SİGORTA

DİĞER FİRMA

SERKAN BEY

546 TL

2270 TL

ADİL BEY

480 TL

1040 TL

HASAN BEY

1890 TL

3240 TL

KADİR BEY

691 TL

1700 TL

AHMET BEY

784 TL

1520 TL

(Şirketimizin fiyatları; yaş, kredi tutarı, kredi oranı ve kredi vadesine göre değişiklik göstermektedir.)

(Diğer firmaların fiyatları müşterilerimizin geri dönüşlerine istinaden yazılmaktadır.)

“KREDİ HAYAT SİGORTASI; NE BİRİKİM, NE YATIRIM, BORÇLARIN GARATİ SÖZLEŞMESİDİR”

Ben son olarak bu ürünü satın almış bir yakını olan Ahmet beyin görüşlerine yer vermek istiyorum. “Yatırım biçimi değildir. Birikim değildir. Sevdiklerimizi maddi yönden kredi borcunuza karşı garanti altına alan sözleşmedir. İhtiyaç anında sahip olunamayacak tek şeydir. İmdat çekicidir, can simididir, acil durum düğmesidir. Yakınlarına karşı maddi sorumluluğu olan, kendisini zor anlarda düşünebilen her bireyin yaptırması gereken sözleşmelerdir. Japonya’da kişi başına düşen sigorta adedi 7 iken Türkiye'de 0,2’lerde gezmektedir. Türk insanı daha mı zengin? Türk insanı daha mı sağlıklı? Türk insanı yakınlarını veya kendisini daha mı az seviyor? Hayır. Sadece ihtiyacı tam olarak belirleyen veya eksiksiz anlatan danışman az. Dolayısı ile bilinçli insan az. Bence cevap budur.” İfadelerini kullandı. (HABER: YAŞAR ERİKLİ)

Editör: Haber Merkezi