“Biyologlarımızın çalışmalarını yakından takip ediyoruz”

Son misafirimiz ‘Yalı Çapkını’

Şehirde geçtiğimiz yılda, varlıkları bilinen ancak bugüne kadar hiç görüntülenmeyen çizgili sırtlan ve porsukta fotokapana yakalanmıştı.

Gezegenimizde yaşanan iklim değişikliği ve insanoğlunun her geçen gün yeni işgalleri ile yolu değişen istisna türler hakkında görüşlerini aldığımız Feyza Akben Canlı; “Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği olarak bu ender canlıların şehrimizde görülmesini mutlulukla karşıladık. Özellikle biyologlarımızın bu yöndeki çalışmalarını yakından takip ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Korunması gereken türler arasında bulunan ve sulak alanlarda yaşayan yalıçapkını kuşu, Dulkadiroğlu ilçesi Aksu Mahallesi'nde fotoğrafçılar tarafından görüntülendi. Şehir merkezinde ilk kez yalıçapkını gördüğünü söyleyen Fotoğrafçı Baki Özdoğan, "Nadir görülen kuş türlerinden biri olan yalıçapkınını görüntüledik. Yalıçapkınına genelde çok tatlı su kenarlarında veya deniz kıyılarında rastlanır. Havada asılı kalma özelliği sayesinde avını su üzerinde takip ederek suya dik dalış yapar ve avını çok kısa sürede yakalar. Fotoğraf çekimi için bulunduğumuz bölgede rast geldik ve avlanırken görüntülerini fotoğrafladık" dedi.

Kedi Gözlü Yılan Onikişubat’ta ortaya çıktı

2020’nin diğer misafiri, Anadolu'nun endemik nadir yılan türleri arasında gösterilen ve koruma altında olan kedi gözlü yılan Kahramanmaraş'ta biyolog Özlem Kurtoğlu tarafından ilk kez görüntülendi. Kedi gözlü yılanların zehirleri, insanlar ve büyük memeliler üzerinde etkili olmadığı biliniyor.

Biyolog Özlem Kurtoğlu, soosan yılanı olarak da bilinen; Akdeniz ve Kafkasya bölgelerinde yaşayan endemik bir zehirli "Colubridae" yılan olan kedi gözlü yılanı, Onikişubat ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi kırsalında görüntüledi. Bölgede yaşadığı bilinen ancak ilk kez görüntülenen kedi gözlü yılan, koruma altındaki ender türlerden biri. Kedi gözlü yılanlar, doğada küçük kemirgenler, kertenkeleler ve kuşlar gibi canlılarla besleniyor. HABER: GÖKHAN DÖKÜCÜ

Editör: Haber Merkezi