Pandemi hastanesi olarak hizmet veren Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin Acil Servisi'nde görev yapan Köksal, Kovid-19 ile mücadelede yaşadıklarını anlattı.

Yaklaşık 2,5 yıl önce başladığı doktorluk mesleğini severek icra ettiğini belirten Köksal, hızla yayılan ve kısa sürede dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınına karşı Kahramanmaraş'ta da ciddi mücadeleler verildiğini aktardı.

Salgınla mücadelede sağlık çalışanları olarak en ön safta yer aldıklarını, vatana ve millete faydalı olmak ve virüsü insanlardan uzak tutmak için çaba gösterdiklerini anlatan Köksal, bu süreçte kendisinin de virüse yakalandığını söyledi.

"ELİMİZDEN GELDİĞİNCE ÇALIŞTIK"

Dünya'yı etkisi altına alan virüsle ilgili olarak Kahramanmaraş'ta da çok ciddi bir mücadele verildiğini belirten Köksal, "Bizde sağlık çalışanları olarak bu mücadelenin en ön safında yer aldık. Elimizden geldiğince ülkemiz insanlarına, faydalı olmaya ve bu pandemiyi insanlarımızdan uzak tutmaya çalıştık. Bu kapsamda kendimizde virüse yakalandık. Bu şahsım adına da çok zor bir süreç oldu. Özellikle testim pozitif çıktıktan sonra aile bireylerimin, küçük oğlumun, eşiminde pozitif çıkma ihtimalini göz önüne aldığımda bu süreç psikolojik olarak da zor oldu." dedi.

İnsanlarımızdan, vatandaşlarımızdan maske mesafe ve temizlik kuralına uyarak bizim mücadelemize destek olmalarını bekliyoruz diyen Köksal şunları kaydetti:

"Biz elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz ama bu sadece sağlık çalışanlarının ve devletimizin vereceği bir mücadele değil. Kurallara riayet ederek bu sürece çok katkı sağladığını gördük. Bildiğiniz gibi bu virüs çok geniş spektrumda insanları etkiliyor. Hastalığın seyri de geniş bir şekilde gidiyor. Basit bir grip yada yoğun bakım şeklinde de seyredebiliyor. Bu hastalık genç hastaları da yoğun bakıma götürebiliyor. Bunlardan birisi de bizim hastanemizde oldu. Bir hocamızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Genç bireylerde bu hastalıktan olumsuz etkilenebiliyor. Bu yüzden daha önceki badirelerde olduğu gibi hep birlikte kenetlenerek atlatabiliriz." 

"ÇOCUĞUMDAN UZAKTA KALDIM"

Belli bir sürecini otelde geçirdirdiğini belirten Köksal, "Ailemden bu süreçte ayrı kaldım. Küçük bir çocuk olduğu için bunu ona anlatmak çok zor. Nöbetten döndüğümde beni özlüyor ve sarılmak istiyor. Bizde temizlik kurallarını yerine getirmeden yaklaşamıyoruz. Bunu anlamlandırmakta 2.5 yaşında bir çocuk için çok zor oluyor. Bir karantina ve tedavi sürecim oldu. Bu sürede yine çocuğum ve eşimden ayrı kaldım. Hastalıktan uzak durmak gibi bir seçenek varken, hayat ile yaşam arasında bir santim, bu maskeyi kapatmak yada kapatmamak kadar, sağlık ve sağlıksızlık arasında ince bir çizgi var. Hijyene temizliğe ve maskeye bu yüzden dikkat edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Çocuğuyla Mart ayından beri doya doya sarılamadığını aktaran Köksal, "Türkiye ilk vaka görülmeden biz telakkuza geçmiştik. Tam kapsamlı bir şekilde pandemiye karşı hazırlıklar yapıyorduk. Ailemizden kendimizi izole ederek öncelikle onları korumaya çalıştık. Vakalar daha yeni ortaya çıktığında bakanlığımız düğmeye basmıştı." dedi.

Köksal, Kovid-19'a karşı herkesin tedbirli olmasını isteyerek, "Vatandaşlarımızdan maske, mesafe ve temizlik kuralına uyarak bizim mücadelemize destek olmalarını bekliyoruz. Biz elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz ama bu sadece sağlık çalışanlarının ve devletimizin vereceği bir mücadele değil. Kurallara riayet ederek bu sürece çok katkı sağlandığını gördük." dedi.

"GENÇLERDE DİKKAT ETMELİ"

Köksal, Kovid-19'un çok çeşitli şekillerde insanları etkilediğini, hastalığın seyrinin de ağır ilerleyebildiğini hatırlattı.

"Bu hastalık genç hastaları da yoğun bakıma götürebiliyor. Bunlardan birisi de bizim hastanemizde oldu." diyen Köksal,  "Bir hocamızı da kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu yüzden daha önceki badirelerde olduğu gibi hep birlikte kenetlenerek süreci atlatabiliriz." ifadesini kullandı.

Köksal, hastalıktan uzak durmak için maskeyi doğru kullanmak gerektiğinin altını çizerek, "Sağlık ve sağlıksızlık arasında ince bir çizgi var. Hijyene temizliğe ve maskeye bu yüzden dikkat edilmesi gerekiyor." dedi.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi