Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin sosyal medya platformundaki canlı yayında, 12 Şubat’ın 100.yıl dönümü etkinlikleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ömer Faruk Salman ile Gündeme Dair programına konuk olan Aycan, canlı yayında vatandaşların sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aycan, 12 Şubat etkinlikleriyle ilgili olarak konuştu.

12 Şubat 1920’yi bir kez daha yad ettik diyen Aycan, ‘’Tabi ki bu bir kahramanlık destanı. Maraşlının yazdığı bir destandır ve biz Atalarımızla, bugünü yaşatan tüm kahramanlarımızla gurur duyuyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu hareketi başlatan ve emeği geçen tüm şehitlerimize, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum’’ ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yıl dönümü etkinliklerinin sönük geçtiğini belirten Sefer Aycan, ‘’Önceki kurtuluş bayramlarını hatırladığımız zaman, birazda salonda olmasının etkisi var. Törenler sönük geçti. Biz çocukluğumuzda 12 Şubatları hatırladığımız zaman hakikaten bir coşku görürdük. Mahallelerde günlerce çetelerimiz olurdu ve bir halk bayramı olurdu. Milletin tümüyle kazanılan bir zafer olduğu için halk arasında da coşku ile kutlanırdı. En son 12 Şubat günü ise final yapılarak coşku sokaklara taşınırdı’’ dedi.

Geçtiğimiz yıl ve bu sene ben o coşkuyu göremedim diyen Aycan şunları kaydetti;

‘’Vatandaşlar sokaklarda yoktu. O bana biraz eksik geldi ve burukluk yarattı. Sorun nedir? Bilmiyorum. Vatandaşın katılımı neden düşüktü? Sokaklarda bu coşku neden yaşatılamadı? Ben bunu soruyorum ve arıyorum esasında. Dedelerimizin ninelerimizin birlikte yazdığı bir kahramanlık destanı ve Maraş’a mal olmuş bir konu. Herkesin bildiği gibi o gün Kahramanmaraşlı, Fransız askerine ve onun yerli iş birlikçilerine en güzel dersi vermiş, şehirden kovmuştu. Karşımızda o zaman da güçlü, bu zamanda güçlü bir Fransız ordusu vardı. Birçok teknolojik donanıma sahip olan orduya karşı halkın kazma kürekle galip geldiği bir mücadeledir 12 Şubat. TBMM’de kahramanlık ünvanını vererek payidar kılmıştır.’’

Aycan, savaş bittikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kahramanmaraş’tan mücadeleye destek veren ve katılanların isimlerinin istendiğini ancak mücadeleye katılmayan tek bir ferdimiz bile olmadığı cevabı üzerine İstiklal Madalyasının şehre verildiğini anlattı.

22 gün süren mücadele sonrası Fransız askerinin arkasına bakmadan kaçıp gittiğini belirten Aycan, ‘’Bu kadar önemli bir noktayı ve kahramanlık hikayesini daha iyi kutlamalıydık. Sadece Maraş’ta değil, Türkiye genelinde kutlanmalıydı. 100.yılımız olduğu için çok özel ve ayrı olmalıydı. Bu yıl çok buruk geçti. Vatandaşın daha çok katıldığı, o coşku ve heyecanın daha iyi katıldığı bir etkinlik olmalıydı. Ben gerçekten eski 12 Şubat’ları yaşamak istiyorum. Vatandaşı sokakta göremedim milleti göremedim. Biz eskiden karda yağsa, o gün karın altında 12 şubatı beklerdik. Herkes sokaklarda olur, her mahallelerde çeteler günlerce dışarıda olurdu. Mahalle ziyaretleri yapılırdı. Şu anda çetelik bile anlamını kaybetmiş vaziyette. Her şeyin bir adabı vardır gelenek boyutu vardır. Çete olmak özel bir durumdur. Yemek yemek için lokanta önü gösteri yapan 3-5 harçlık istemek çetelik değildir. O çetelik ruhunu biz bu yıl göremedik. Yakışmayan davranışlar gördük. Milletin bu konuya ilgisizliği ve duyarsızlığı bana üzüntü verdi. Hem milletin hem de valiliğimizle belediyenin bu konuda kendini sorgulaması gerekiyordu. Daha iyi, coşkulu ve ruhun yer aldığı bir etkinlik olmalıydı’’ diye konuştu.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi